Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Τι δίνει το Κατάρ, και τι παίρνει, το «χρυσό» deal της Qatar Holdings με την Ελλάκτωρ…

 
 
Δίνει ένα δάνειο 600 εκατ. δολαρίων για να ξεκινήσουν οι πρώτες επενδύσεις εξόρυξης χρυσού σε Ολυμπιάδα και Σκουριές Χαλκιδικής, παίρνει σε αντάλλαγμα ένα ποσοστό 10% στην εταιρεία European Goldfields, την καναδική εταιρεία παραγωγής χρυσού που ελέγχει κατά 95% την «Ελληνικός Χρυσός», στα χέρια της οποίας βρίσκεται από το 2003 η εκμετάλλευση των μεταλλείων Κασσάνδρας.

 
Κομβικό ρόλο στη συμφωνία διαδραματίζουν, η Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα και ο επιχειρηματίας Δ. Κούτρας, που είναι και οι πωλητές των ποσοστών, καθώς δίνουν 7,07% και 2,8% αντίστοιχα από τα μερίδια που κατέχουν στην European Goldfields.

Αυτό είναι συνοπτικά το σκεπτικό της συμφωνίας Qatar Holdings – Ελλάκτωρ, για το οποίο ενημερώθηκε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι, όπου ο τελευταίος επανέλαβε το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σε πρώτη λοιπόν φάση η Qatar Holdings, το κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ, αποκτά μερίδιο 10% στην European Goldfields. Σε απώτερο ωστόσο στάδιο, διαβλέποντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα ανεκμετάλλευτα χρυσοφόρα κοιτάσματα της Χαλκιδικής, και ειδικά της Ολυμπιάδας που θεωρείται από τα πλέον χρυσοφόρα στον κόσμο, το Κατάρ φιλοδοξεί να αποκτήσει το 30% της European Goldfields και να γίνει ο στρατηγικός επενδυτής της «Ελληνικός Χρυσός». Σε πλήρη ανάπτυξη, η επένδυση μπορεί να φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ, και να δημιουργηθούν συνολικά 1.500 θέσεις εργασίας. 
Ο ρόλος της Ελλάκτωρ

Κεντρικό ρόλο στη συμφωνία, παίζει η Ελλάκτωρ. Η τελευταία, που πριν τις ανακοινώσεις κατείχε το 19,2% της European Goldfields, πούλησε στο fund του Κατάρ το 7,07%, και έτσι το μερίδιό της έπεσε στο 12,2%. Ένα επιπλέον ποσοστό, 2,8% της European Goldfields αγόρασε το Κατάρ από τον επιχειρηματία Δ. Κούτρα (ο οποίος εκτός από μέτοχος είναι παράλληλα και ο νυν διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικής Χρυσός»). Κατέχει έτσι συνολικά 10% της καναδικής εταιρείας, κατ’ επέκταση και το 10% περίπου της «Ελληνικός Χρυσός». 

Το δάνειο των 600 εκ. δολαρίων

Σε αντάλλαγμα, οι Καταριανοί χορηγούν ένα δάνειο 600 εκ. δολαρίων στην European Goldfields - διάρκειας 7 ετών, με επιτόκιο 7% (πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο libor 6μήνου) και αποπληρωτέο ως το 2015- ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες εξόρυξης και κατασκευής εργοστασίων. Επιπλέον 150 εκ. δολάρια «βάζουν» σε αυτή τη φάση για να πάρουν μπροστά οι μπουλντόζες, οι υπόλοιποι μέτοχοι της European Goldfields, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα διαχειριστών κεφαλαίων διεθνώς. Τέτοια, είναι η Blackrock Financial (η εταιρεία έχει αναλάβει να εξετάσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών) και που εμφανίζεται να κατέχει το 12% της European Goldfields, η Fidelity (συμμετέχει στη ΔΕΗ) που κατέχει επίσης ένα 12% της εταιρείας, η JP Morgan, κ.α. Συνολικά δηλαδή, συγκεντρώνεται ένας «κουμπαράς» 750 εκ. δολαρίων για να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα. 

Και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι η Qatar Holdings έχει option για την απόκτηση ενός επιπλέον 5% της European Goldfields. Έχει επομένως δυνατότητα να φτάσει στο 15% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλά η συμφωνία δεν σταματά εδώ, καθώς κάνει λόγο για τη δυνατότητα σε δεύτερο στάδιο, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 367 εκ. δολαρίων, (μέσω της έκδοσης 40 εκ. νέων μετοχών) ώστε το Κατάρ να συμμετάσχει στην εταιρεία και ως στρατηγικός επενδυτής, με ποσοστό μέχρι και το 30%. 

Τα έργα- το ιστορικό

Το «πράσινο φως» για επενδύσεις στη Χαλκιδική άναψε το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιούλιο, όταν μετά από χρόνια καθυστερήσεων ενέκρινε την περιβαλλοντική άδεια της «Ελληνικός Χρυσός», ώστε να ξεκινήσει η επένδυση. Ένα έργο που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να εξορυχτούν περίπου 3 εκατ. ουγγιές χρυσού που κρύβει στα σπλάχνα της η περιοχή Ολυμπιάδας, και άλλα 10 εκατ. ουγκιές που βρίσκονται στην περιοχή Σκουριές. Ειδικά στη περίπτωση της Ολυμπιάδας, κάποιοι εκτιμούν ότι ο χρυσός που αναλογεί σε ένα τόνο εξορυσσόμενου μεταλλεύματος, ανέρχεται σε 9 γραμμάρια, επίδοση που το κατατάσσει ψηλά στη διεθνή λίστα.

Το 2003, η καναδική TVX Gold, λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και μιας σειράς περιβαλλοντικών εμποδίων, εγκατέλειψε στη μέση τις επενδύσεις της στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Τη σκυτάλη παρέλαβε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η «Ελληνικός Χρυσός», αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2011 για να της χορηγηθεί τελικά περιβαλλοντική άδεια. Είχε προηγηθεί μακρά διαβούλευση με τη τοπική κοινωνία, αλλά και η συμμόρφωση της εταιρείας με την περιβαλλοντική νομοθεσία, και την ανάληψη μιας σειράς έργων που συνδέονται με τη δασοπυρόσβεση, τα δίκτυα ύδρευσης, αντιπλημμυρικά, κλπ.
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin