Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon ΦΠΑ: Τυρόπιτα με 23%... μπουγάτσα με 13%

Αλαλούμ και σύγχυση επικρατεί στην αγορά με τον ΦΠΑ δύο ταχυτήτων που εφαρμόζεται στα είδη εστίασης. Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί με τις συνεχείς εγκυκλίους, που εκδίδει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πότε ακριβώς εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% και πότε ο αυξημένος στο 23% συντελεστής. Ωστόσο η σύγχυση όχι μόνο παραμένει, αλλά επιτείνεται με τη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι τυρόπιτες, κρέπες, κρουασάν και τα λοιπά... σφολιατοειδή που διατίθενται ψημένα στους καταναλωτές. 


Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να φορολογούνται με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Ομως εάν έχουν γλυκαντικές ύλες, τότε θεωρούνται γλυκά και στην περίπτωση που καταναλώνονται εκτός των καταστημάτων, από τα οποία έχουν πωληθεί, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%. Δηλαδή η τυρόπιτα θα πωλείται με ΦΠΑ 23% και η μπουγάτσα με κρέμα με ΦΠΑ 13%. Επίσης στην εγκύκλιο αναφέρεται πως ακόμη και τυποποιημένα, συσκευασμένα αεροστεγώς προϊόντα διατροφής που υπάγονται κανονικά στον ΦΠΑ 13%, μπορεί να επιβαρυνθούν τελικά με ΦΠΑ 23%, εάν η επιχείρηση που τα διαθέτει στους καταναλωτές αφαιρέσει τις συσκευασίες, τα ζεστάνει ή τα ψήσει και τους τα σερβίρει για επιτόπια κατανάλωση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin