Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Μειώθηκαν το 2010 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη Ελλάδα


Η οικονομική ύφεση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση το 2010 κατά 1,8% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα σε σχέση με το 2009, ενώ αντίθετα στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 2,4%. Τα δεδομένα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA).
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΕΑ, οι εκπομπές μειώθηκαν στην Ελλάδα, το 2010, κατά 2,2 μεγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 2009, με αποτέλεσμα η χώρα να κατατάσσεται στην όγδοη θέση μεταξύ των δεκαπέντε της ΕΕ που έχουν κοινή δέσμευση έναντι του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Στην Ευρώπη των 27 κατατάσσεται ενδέκατη. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι στα τέλη του 2010, η Ελλάδα ήταν σε σταθερή τροχιά επίτευξης των στόχων.
 
Η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε μεγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα καταγράφηκε στη Γερμανία (35,3 μεγατόνους) και τη Βρετανία (17,2 μεγατόνους).
Η εκτιμούμενη αύξηση 2,4% των εκπομπών στην ΕΕ το 2010 ακολουθεί μείωση 7%, που είχε σημειωθεί το 2009. Η αύξηση οφείλεται στην επάνοδο πολλών χωρών σε οικονομικά αναπτυξιακή τροχιά και σε έναν βαρύτερο χειμώνα που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για καύσιμα θέρμανσης. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η αύξηση των εκπομπών περιορίστηκε, λόγω της μεταστροφής από τους λιθάνθρακες στο φυσικό αέριο και των συνεχιζόμενων ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Κοιτώντας προς το 2020, οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υλοποιήσουν μέτρα, που έχουν σχεδιαστεί, για να επιτύχουν τον μονομερή στόχο που έχει θέσει η Ένωση για μείωση 20% των εκπομπών, υπογραμμίζει η ΕΕ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin