Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Πού βρίσκονται σήμερα τα μέλη της «17Ν»;

 
 
 
Μακρινό παρελθόν αποτελούν για τους περισσότερους συλληφθέντες της μακροβιότερης οργάνωσης «17Ν» οι σκηνές με τα λευκά αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα μαύρα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής που τους μετέφεραν από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια και από εκεί στις φυλακές Κορυδαλλού.
Εννέα χρόνια μετά, οι περισσότεροι από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους που κάθισαν στο εδώλιο έχουν ξαναγυρίσει στην καθημερινότητά τους. Άλλοι από αυτούς έχοντας εκτίσει -όπως προβλέπει ο νόμος- τα 3/5 από τις καταδίκες που τους είχαν επιβληθεί και άλλοι έχοντας αποδοθεί «λευκοί» στην κοινωνία με αθωωτικές αποφάσεις.
Από τους 19 κατηγορουμένους που συνελήφθησαν, το καλοκαίρι του 2002, μόνο οκτώ εξακολουθούν να βρίσκονται στον Κορυδαλλό, από τους οποίους οι έξι είναι πολλάκις ισοβίτες.

 
Οι αποφυλακισθέντες 

Ο τελευταίος που πήρε αποφυλακιστήριο ήταν ο βενιαμίν της οικογένειας Ξηρού, Βασίλης ο οποίος είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών. Οι δικαστές έκριναν ότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να απολαμβάνει τον αέρα της ελευθερίας, καθώς έμεινε εννέα χρόνια στη φυλακή, έκανε αρκετά μεροκάματα εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων (σ.σ.: για όποιον κρατούμενο εργάζεται εκ του νόμου η μία μέρα στη φυλακή μετράει για δύο), ενώ τήρησε πιστά όλες τις πενθήμερες άδειες που είχε λάβει.
Είχαν προηγηθεί οι αποφυλακίσεις των Θωμά Σερίφη, Σωτήρη Κονδύλη, Κώστα Καρατσώλη, Διονύση Γεωργιάδη, Νίκου Παπαναστασίου και Παύλου Σερίφη.
Εκτός φυλακής έμειναν από την πρώτη στιγμή είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω κατάρρευσης του κατηγορητηρίου ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ο Ανέστης Παπαναστασίου (ξάδελφος του Νίκου Παπαναστασίου), η σύντροφος του Κουφοντίνα, Αγγελική Σωτηροπούλου, και ο επί τέσσερις δεκαετίες «συνήθης ύποπτος» Γιάννης Σερίφης.

Για «ΕΛΑ» και «Πυρήνες της Φωτιάς»

Ελεύθεροι όμως είναι και όλοι όσοι συνελήφθησαν για συμμετοχή στην οργάνωση «ΕΛΑ», καθώς άπαντες αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών. Πρόκειται για τους: Αγγελέτο Κανά, Χρήστο Τσιγαρίδα, Ειρήνη Αθανασάκη και Μιχάλη Κασσίμη. Ο Κώστας Αγαπίου δεν πρόλαβε να χαρεί την ελευθερία του καθώς έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο.
Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν πρόσφατα σε πρώτο βαθμό και τρείς νεαροί που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», που ξεπήδησε αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά του 2008. Πρόκειται για τους Νίκο Βογιατζάκη, Ερρίκο Ράλλη και Εμμανουήλ Γιόσπα.

Οι κρατούμενοι για τη «17Ν»

Στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται οι:
* Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: έχει καταδικασθεί σε 17 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη, ως «καθοδηγητής» της 17Ν.
* Δημήτρης Κουφοντίνας:
έχει αναλάβει την «πολιτική» ευθύνη της συμμετοχής του στην οργάνωση και έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη.
* Χριστόδουλος Ξηρός:
εκτίει ποινή 6 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη.
* Σάββας Ξηρός:
είναι καταδικασμένος 5 φορές σε ισόβια και άλλα 25 χρόνια κάθειρξη. Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει μετά τον τραυματισμό του από την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του, το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002 έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των Φυλακών του Κορδαλλού.

* Βασίλης Τζωρτζάτος:
εκτίει ποινή 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.
* Ηρακλής Κωστάρης:
εκτίει ισόβια κάθειρξη, εργάζεται στους φούρνους των φυλακών εγγράφοντας μεροκάματα και είναι ο πρώτος από τους αποκαλούμενους «ισοβίτες» της 17Ν, ο οποίος λαμβάνει τις προβλεπόμενες από το νόμο πενθήμερες άδειες.
Στον Κορυδαλλό κρατούνται ακόμη ο δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη Κώστας Τέλιος και ο Πάτροκλος Τσελέντης, στους οποίους είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και είχαν επιβληθεί ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης. Ο Πάτροκλος Τσελέντης, μετρά αντίστροφα τον χρόνο μέχρι την αποφυλάκισή του υπολογίζοντας ότι στο τέλος του 2011 μπορεί να είναι ελεύθερος. Την ίδια τύχη αναμένεται να έχει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και ο Κώστας Τέλιος.
Στις 5 Οκτωβρίου πρόκειται να δικαστούν σε πρώτο βαθμό τα φερόμενα ως μέλη μιας άλλης οργάνωσης, του «Επαναστατικού Αγώνα».
Ωστόσο, οι τρεις από τους συνολικά επτά κατηγορούμενους αναμένεται σύντομα να αποφυλακιστούν, καθώς στις 10 Οκτώβρη συμπληρώνουν το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης (18 μήνες) που προβλέπει ο νόμος.
Πρόκειται για τον Νίκο Μαζιώτη, τη σύντροφό του, Παναγιώτα Ρούπα και τον Κώστα Γουρνά. Οι υπόλοιποι τρεις οι οποίοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, είναι οι Ευάγγελος Σταθόπουλος, Σαράντος Νικητόπουλος και Χριστόφορος Κορτέσης, ενώ ο έβδομος κατηγορούμενος είναι ο Κωνσταντίνος Κατσένος ο οποίος παραδόθηκε την Παρασκευή στις Αρχές.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin