Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon WSJ: «Χρυσές» ευκαιρίες για αγορά εκτάσεων σε ελληνικά νησιά


H ελληνική κρίση και τα σχέδια της κυβέρνησης για πώληση δημόσιας περιουσίας δημιουργεί «χρυσές» ευκαιρίες για αγορά τμημάτων ελληνικών νησιών και κρατικών ακινήτων γενικότερα, από ξένους επενδυτές, γράφει η Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Θέλετε να αγοράσετε ένα κομμάτι ελληνικού νησιού;» επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας ετοιμάζεται να πουλήσει δημόσια περιουσία ύψους 42,9 εκ. δολαρίων (30 δισ. ευρώ), με στόχο τη μείωση του υπέρογκου δημόσιου χρέους της.

Προς πώληση ενδέχεται να διατεθούν το Καζίνο της Πάρνηθας, ξενοδοχεία, ακόμα και ένα πολυτελές θέρετρο με γήπεδο γκολφ στη Ρόδο, αναφέρεται.

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει μία λίστα που περιλαμβάνει 75.000 κρατικά ακίνητα, με την κοινοπραξία να έχει επιφορτίσει την Εθνική Τράπεζα να προωθήσει την πώληση 20-30 ακινήτων τους προσεχείς μήνες , σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τμήματος ακινήτων της ΕΤΕ, Αριστοτέλη Καρυστινό. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι περίπου 15 δισ. ευρώ μπορούν να εξασφαλισθούν από πωλήσεις κρατικής περιουσίας.



Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας ότι η Ελλάδα ελπίζει να προσελκύσει ξένους επενδυτές για τη δημιουργία μοντέρνων θερτέτρων και οικιστικών κοινοτήτων για ξένους τουρίστες.

Το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ακινήτων είναι αναξιοποίητο, σημειώνεται, όπως ο χώρος του Ελληνικού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πουλήσει κάποιο από αυτά, παρά μόνο να το εκμισθώσει, φοβούμενη τις αντιδράσεις των πολιτών.

Ο κ. Καρυτινός αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τους νόμους περί μισθώσεων, αφού οι επενδυτές φοβόνται να προχωρήσουν σε συναλλαγές εξαιτίας του υπάρχοντος πλαισίου, με τα ισχυρά δικαιώματα του ελληνικού κράτους.

Το δημοσίευμα καταλήγει, τονίζοντας ότι όποιο κι αν είναι το επόμενο βήμα της Ελλάδας αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι σημαντικό το πώς θα χειριστεί η Αθήνα τος πρώτες προσφορές που θα της παρουσιαστούν.  



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin