Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Ανακάλυψαν μανιτάρι πανομοιότυπο με σφουγγάρι.

Ένα νέο είδος μανιταριού που είναι ακριβώς ίδιο με θαλάσσιο σπόγγο και έχει τις ιδιότητές του, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και το ονόμασαν «Μπομπ Σφουγγαράκης».


«Είναι εκπληκτικό το πόσο μοιάζει με σφουγγάρι θάλασσας! είναι πορτοκαλί, ζαρωμένο και με μεγάλες οπές», σχολιάζει ο ερευνητής Ντένις Ντεζαρτίν.


Μάλιστα, το μανιτάρι έχει την ιδιότητα να απορροφά υγρά, να στύβεται και να επανέρχεται στο κανονικό του σχήμα και μέγεθος, ακριβώς όπως το σφουγγάρι, ιδιότητα που δεν έχουν τα κοινά μανιτάρια.

Η λατινική επιστημονική του ονομασία είναι «Spongiforma squarepantsii», δηλαδή «σφουγγαροσχηματισμένος τετραγωνοπαντελονής», όπως είναι στα αγγλικά το όνομα του διάσημου καρτούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Mycologia», «το νέο είδος μανιταριού έχει ακριβώς τη μορφή του θαλάσσιου σπόγγου, είναι γυαλιστερό κίτρινο, έχει φρουτώδη οσμή, γεύση παρόμοια με του πορτσίνι και βρέθηκε σε δάσος της νήσου Μπόρνεο (Ινδονησία)».

Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ο μύκητας περιγράφηκε σαν «πυθμένα θάλασσας που έχει καλυφθεί με σφουγγάρια».

Μάλιστα, πρόκειται για το δεύτερο μανιτάρι του γένους Spongiform. Το πρώτο είχε ανακαλυφθεί στην κεντρική Ταϊλάνδη και ήταν διαφορετικό σε χρώμα και οσμή.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin