Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Πόσο επικίνδυνη είναι η θερμοπληξία; Κινδυνεύει ο σκύλος μου;


Θερμοπληξία είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος σε πολύ πιο υψηλά από τα φυσιολογικά επίπεδα›42,5 ο c – 44ο c, λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης του θερμορυθμιστικού μηχανισμού σε απότομη και ακραία υψηλή θερμοκρασία.

Υπενθυμίζουμε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία είναι  38,9 ο c – 39,2ο c, μέτρια υπερθερμία 39,3ο c– 40,5ο c-


Δυστυχώς, πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι η θερμική κυκλοφορική καταπληξία που οδηγεί σε πολλαπλή οργανική δυσλειτουργία (καρδιοαναπνευστική κυρίως) και κατάληξη του ζώου μας.



Αιτίες της θερμοπληξίας είναι οι πολύ θερμές εποχές και η έκθεση του ζώου μας στον ήλιο χωρίς προστασία και ενυδάτωση. Πιο κοινές και συχνές αιτίες στην καθημερινότητά μας είναι ο εγκλωβισμός του τετράποδου φίλου μας στο αυτοκίνητο έστω και για λίγα λεπτά,  χωρίς αερισμό, η καταπόνηση σε άσκηση, προπόνηση, κυνήγι, τις πολύ ζεστές ώρες του καλοκαιριού, καθώς και η μόνιμη έκθεση χωρίς ηλιοπροστασία και νερό σε σκύλους που διαβιούν μόνιμα σε ταράτσα ή στη παραλία.


Υπάρχουν ακόμα ομάδες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση θερμοπληξίας. Αυτές είναι οι βραχυκεφαλικές φυλές λόγω του αναπνευστικού προβλήματος και ζώα με προβλήματα υγείας χρόνιας διαδρομής (καρδιοπαθή – μεταβολικά νοσήματα). Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.


Βασική προϋπόθεση είναι να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα για να μπορούμε να βοηθήσουμε άμεσα το ζώο.


Στα πρώιμα στάδια θερμοπληξίας έχουμε απότομη καταβολή του ζώου μας που εκδηλώνεται με ταχύπνοια, ταχυκαρδία, υπερθερμία και όσο επιδεινώνεται, βλάβη όλων των ζωτικών οργάνων.


Ως ιδιοκτήτες θα πρέπει, άμεσα, να μειώσουμε την θερμοκρασία του σώματος, μεταφέροντας το ζώο σε σκιερό μέρος, να τοποθετήσουμε ψυχρά επιθέματα, καθώς και να παρέχουμε νερό (αν υπάρχει μπανιέρα με κρύο νερό, καλό θα είναι να τοποθετηθεί εκεί το ζώο).


Το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση σε κτηνίατρο διότι η θερμοπληξία θεωρείται επείγον περιστατικό και χρήζει ενδοφλέβιας ενυδάτωσης και καρδιοαναπνευστικής σταθεροποίησης.
 


Προσοχή λοιπόν σε απλούς κανόνες κυρίως τις θερμές εποχές του χρόνου:

  • Αφήνουμε πάντα το σκύλο μας σε σκιερό μέρος με άφθονο νερό, ακόμη κι αν λείψουμε για λίγο (ποτέ στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα).
  • Όχι στη μόνιμη έκθεση σε ήλιο σε σκυλιά που ζουν σε ταράτσες.
  • Όχι στην προπόνηση και στο κυνήγι τις πολύ ζεστές ημέρες.
  • Προσοχή στις παραλίες. Και ο σκύλος μας έχει ανάγκη από ομπρέλα και πάντα άφθονο νερό.
     

Όσον αφορά τη θερμοπληξία στις γάτες, αν και τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της μετακίνησης σε περίπτωση που θα βρίσκεται σε κλωβό μέσα σε αυτοκίνητο.


Στη γάτα δεν αρέσει η μετακίνηση με αποτέλεσμα να στρεσάρεται ιδιαίτερα.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποθερμία που πολλές φορές εκδηλώνεται με αναπνοή από το στόμα και έξοδο της γλώσσας. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να επισπεύσουμε τη διαδρομή μας διότι η επιπλέον παραμονή μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Τα μέτρα αντιμετώπισης παραμένουν τα ίδια με του σκύλου συν την χορήγηση οξυγόνου σε κλωβό. Συχνό είναι το πνευμονικό οίδημα της γάτας μόνο από το στρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει άμεσα να παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες από κτηνίατρο διότι μπορεί να καταλήξει σε λίγα λεπτά.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin