Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Τα γυαλιά του Γκάντι εξαφανίστηκαν από μουσείο

 

Ένα ζευγάρι ολοστρόγγυλα γυαλιά του πατέρα της ανεξαρτησίας της Ινδίας, του Μαχάτμα Γκάντι, εξαφανίστηκε από ένα μουσείο στη δυτική Ινδία, ανακοίνωσαν οι επικεφαλής του μουσείου, που σκοπεύουν να καταθέσουν μήνυση.

Το προσωπικό του Άσραμ Σεβαγκράμ, του ησυχαστηρίου του Γκάντι, σχεδόν 75 χλμ. από το Ναγκπούρ στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα, αντελήφθη πως τα γυαλιά εξαφανίστηκαν ενώ προετοίμαζε τον εορτασμό της ίδρυσης του ησυχαστηρίου.

Ο Γκάντι (1869-1948) έζησε αρκετά χρόνια σε αυτό τον μέρος από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 και σε αυτό τον τόπο ησυχαστηρίου και περισυλλογής ψηφίστηκε το 1942 η απόφαση "Quit India" (Εγκαταλείψτε την Ινδία) που ζητούσε την ανεξαρτησία από τη βρετανική αυτοκρατορία.

Τα γυαλιά που αποτελούν αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της εικόνας του Γκάντι όπως και το λευκό σάρι του ήταν μεταξύ των προσωπικών του αντικειμένων, όπως μια μολυβοθήκη και μια βούρτσα που εκτίθενταν σε κλειστή βιτρίνα.

Ο εκπρόσωπος του ησυχαστηρίου Άακας Λόχαντε δήλωσε στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΤΙ ότι δεν ξέρει πότε εξαφανίστηκαν τα γυαλιά.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε αλλά μήνυση δεν έχει κατατεθεί, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ησυχαστηρίου Μ.Μ. Γκαντκάρι είπε ότι η μυστηριώδης εξαφάνιση θα εξεταστεί κατά την προσεχή σύνοδο των διοικητών και θα αποφασιστεί ενδεχομένως να κατατεθεί μήνυση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India, τα γυαλιά εξαφανίστηκαν το Νοέμβριο αλλά η διοίκηση του ησυχαστηρίου δεν το δημοσιοποίησε και διέταξε τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας.

Σχεδόν 300.000 άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο αυτό τον τόπο.

Το 2009, μια προσφορά σε δημοπρασία με προσωπικά αντικείμενα του Γκάντι, μεταξύ τους ένα ζευγάρι γυαλιά, είχε κατακυρωθεί έναντι 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε ινδό μεγιστάνα μέσω του Διαδικτύου στη Νέα Υόρκη.

Η ανακοίνωση της πώλησης αντικειμένων από τον ιδιοκτήτη τους, έναν ειρηνιστή ακτιβιστή και παραγωγό ντοκιμαντέρ εγκατεστημένο στο Λος Άντζελες είχε προκαλέσει θύελλα επίσημων αντιδράσεων στο Νέο Δελχί.
  




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin