Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon "Ψαλίδι" στον κατώτατο μισθό

 
Ακόμη και το φράγμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι αποφασισμένη να σπάσει η κυβέρνηση, προωθώντας νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% για τους νεοεισερχόμενους απασχολούμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη και οι επικεφαλής της τρόικας, συζητώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις. Με αυτό τον τρόπο «καταρρίπτεται» ο κατώτατος μισθός που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των 739,56 ευρώ και θα φθάσει τα 591,65 ευρώ.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αποσκοπούν στην μείωση της ανεργίας των νέων, η οποία αγγίζει το 40% και στη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί ανάπτυξη μέσω της τόνωσης της αγοραστικής δύναμης, με περαιτέρω συμπίεση των μισθολογικών αμοιβών και της περικοπής των συντάξεων.

Παράλληλα, η κα Κατσέλη προχωρά σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με αύξηση του διευθυντικού δικαιώματος στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και στη διάρκεια του χρόνου σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την αύξηση του χρόνου σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας από 2 έτη που είναι σήμερα σε τρία. Δηλαδή, ο εργοδότης θα μπορεί να εφαρμόσει την ίδια τακτική για τρεις συνολικά φορές, δηλαδή περίπου 9 έτη.

Όσον αφορά τη διευθέτηση -με τις νέες αλλαγές- μια επιχείρηση θα μπορεί να προχωρά σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας για διάστημα ως και ένα χρόνο, αντί για 4 μήνες που ίσχυε, μέχρι σήμερα. Μάλιστα, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη εάν το μέγιστο χρονικό όριο εργασίας θα παραμείνει το 10ωρο.

Ακόμη οριστικοποιήθηκαν και οι εξής ασφαλιστικές αλλαγές:


- Αύξηση του ΛΑΦΚΑ για συντάξεις υψηλότερες από 1.700 ευρώ το μήνα. Αναμένεται να αυξηθεί για τα ανώτατα κλιμάκια από το 10%, τουλάχιστον, στο 14%

- Επιβολή εισφοράς για συνταξιούχους ηλικίας μικρότερης των 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη υψηλότερη των 1.700 ευρώ. Η μείωση, κατά μέσο όρο, θα φθάνει το 8%.

- Επιβολή εισφοράς και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ

- Μείωση του εφάπαξ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κατά 10%

- Αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ. Εκτιμάται, ότι θα εξαιρεθούν περίπου 150.000 δικαιούχοι

- Αύξηση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών σε ιδιωτικό και 0,5% σε δημόσιο τομέα

- Επαναπροσδιορισμό όλων των κριτηρίων για την χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin