Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon «Έφυγε» μια γυναίκα-σύμβολο για την Ελλάδα

 
 
Συγκίνηση στον ελληνικό Στρατό αλλά και σε όλη την Ελλάδα προκαλεί ο θάνατος της Κυράς των Μαρασίων, μιας γυναίκας – συμβόλου της χώρας που κατοικούσε μόνιμα στον Έβρο και θεωρούνταν κάτι αντίστοιχο στην εποχή μας με την Κυρά της Ρω.


Η Βασιλική Λαμπρίδου - Φωτάκη γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Από παιδί γνώρισε την ορφάνια και την πίκρα της προσφυγιάς, καθώς οι προστάτες - συγγενείς της μετακινήθηκαν κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Ελληνοχώρι Διδυμότειχου και έπειτα στο Σάκο της Νέας Ορεστιάδας. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Και όταν έχασε τα τρία σε νεαρές ηλικίες, άρχισε να αντιμετωπίζει σαν δικά της παιδιά όλα τα Ελληνόπουλα και ιδιαίτερα τα στρατευμένα.

Το 1962 εγκαταστάθηκε οριστικά στο χωριό Μαράσια, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το σπίτι της είναι το τελευταίο του οικισμού, δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο. Κάθε μέρα, νωρίς το πρωί, ύψωνε την ελληνική σημαία στο φυλάκιο «ώστε να την βλέπουν απέναντι, τα μέρη όπου γεννήθηκαν και από όπου ξεριζώθηκα».

Πρόσφατα την είχε επισκεφθεί στο σπίτι της για να την τιμήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στα Μαράσια του Έβρου, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου.


πηγή
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin