Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Εργόσημο: Τι είναι και οδηγίες για το νεό κουπόνι εργασίας

Εργόσημο: Τι είναι και οδηγίες για το νεό κουπόνι εργασίας 
Εως 300.000 περιστασιακά απασχολούµενοι αναμένεται να συμμετέχουν στο εργόσημο (κουπόνι εργασίας με το οποίο θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται πρόσωπα που σήμερα, κατά κανόνα, δεν έχουν ασφάλιση). Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του στην απασχόληση οικόσιτου προσωπικού και εργατών γης άρχισε χθες μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, με την οποία καθορίζονται η αμοιβή και η παρακράτηση των εισφορών των περιστασιακά απασχολουμένων.
Η απόφαση παρέχει τη δυνατότητα να συμβληθούν με τα Ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΓΑ όλοι οι φορείς που μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα (ΕΛΤΑ και πιστωτικά ιδρύματα) και η πρεμιέρα του μέτρου αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
Το εργόσημο αποτελεί ειδικό έντυπο, εν είδει επιταγής, που εκδίδεται από τον εργοδότη με καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και τράπεζες) και αποδίδεται στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του. Κατά την εξαργύρωση του εργοσήμου, ο εργαζόμενος εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΟΓΑ).
Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και την επαλήθευση των στοιχείων τηρείται Αρχείο Εργοσήμου στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε., βάσει του οποίου οι ασφαλιστικοί φορείς θα είναι σε θέση να υπολογίσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θεμελιώνει ο εργαζόμενος και το μέγεθος των οικονομικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται για τον εργοδότη ως κίνητρο για τη χρήση του εργοσήμου.Για τη διευκόλυνση των πολιτών έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης του εργοσήμου με πολλαπλούς τρόπους, σε τραπεζικά υποκαταστήματα, αυτόματα μηχανήματα ή μέσω Διαδικτύου.

Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά:
- Το κατ' οίκον απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ενδεικτικά υπάγονται οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό), οι κηπουρικές εργασίες, οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων, η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών, η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος), η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας).
n Οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ. Κίνητρο για τη χρησιμοποίηση του εργοσήμου είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η εισφορά εργοδότη / εργαζομένου ήταν 35,40% (13,22% για τον ασφαλισμένο και 22,18% για τον εργοδότη), ενώ τώρα μειώνεται στο 20% (ο επιμερισμός θα γίνει με απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ).

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin