Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Μαθήματα… χιούμορ στα γερμανικά γραφεία



Το χιούμορ δεν είναι το δυνατό σημείο των Γερμανών αλλά καθότι είναι επιμελείς είναι και πρόθυμοι να το μάθουν. Για το λόγο αυτό υπάρχει ήδη ένα ινστιτούτο στη Λειψία που διδάσκει χιούμορ!
Λίγο αλλιώτικοι μαθητές, αλλά επιμελείς. Στο μάθημα πρέπει να μάθουν να λένε αστεία αλλά και να αυτοσαρκάζονται. 17 μαθητές – γιατροί, δικηγόροι, παιδαγωγοί και διευθυντές από τα Γερμανικά Ταχυδρομεία και τη Γερμανική Telekom – ταξίδεψαν από όλη τη Γερμανία, από τη Βόννη μέχρι το Βερολίνο και το Αμβούργο, στη Λειψία, για να μάθουν να αστειεύονται στη δουλειά. Στόχος να ξεπερνούν πιο εύκολα τις δυσκολίες στην καθημερινότητα, το στρες με απώτερο σκοπό βέβαια να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Με ένα αστείο, μια έξυπνη ατάκα, ένα ανέκδοτο, η καθημερινότητα γίνεται πιο εύκολη. Αυτά δεν τα μαθαίνουν μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά κάνοντας πρόβες και παίζοντας ο καθένας έναν ρόλο.


Δασκάλες της ασυνήθιστης αυτής τάξης είναι η Κάτριν Χανσμάγερ και η Εύα Ούλμαν. Τα μαθήματα γίνονται σε κάποιο ξενοδοχείο στη Λειψία και το Ινστιτούτο για το Χιούμορ ιδρύθηκε το 2005. Είναι όμως το γέλιο επιστήμη που μπορείς να την μάθεις;

«Το Ινστιτούτο για το Χιούμορ δεν είναι κάτι απαραίτητο και δεν το ίδρυσα επειδή λείπει το χιούμορ, αλλά επειδή το χιούμορ είναι μια πολύ γοητευτική κατάσταση και κρύβει πολύ σοβαρότητα. Αυτό που με ενδιαφέρει πολύ είναι το χιούμορ σε σοβαρές καταστάσεις. Πόσο χιούμορ επιτρέπεται; Πότε το χιούμορ γίνεται δηλητηριώδες;» λέει η Εύα Ούλμαν.

Για πλάκα 400 ευρώ…

Τίτλος των σεμιναρίων είναι «Το χιούμορ σαν πηγή ζωής στην καθημερινότητα» και κοστίζει 400 ευρώ ανά άτομο. Πόσο χιούμορ επιτρέπεται να κάνουμε στη δουλειά, ποια είναι τα όρια; Στη Γερμανία είναι ένα πολύ λεπτό θέμα και μπορεί εύκολα να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις:

«Δεν είναι ότι δεν υπάρχει χιούμορ στη Γερμανία, αλλά δεν συνηθίζεται στους χώρους εργασίας. Στον ελεύθερο χρόνο τους οι άνθρωποι γελάνε πολύ. Μην ξεχνάτε και τη θέση που έχει το καρναβάλι σε ορισμένες κυρίως γερμανικές πόλεις. Αλλά το χιούμορ στη δουλειά ήταν περιορισμένο. Τώρα όμως βλέπουμε πως είναι μια αγορά που ανοίγει. Οι άνθρωποι λένε πως θέλουν να διασκεδάζουν στη δουλειά χωρίς όμως να κινδυνεύουν να τη χάσουν και χωρίς να χάνεται η σοβαρότητα».

Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή στο μάθημα και οι μαθητές δηλώνουν ευχαριστημένοι, όπως ο 60χρονος διευθυντής μιας εταιρείας:

«Έμαθα πολλά, και πήρα πολλές ιδέες. Μου αρέσει να δουλεύω στην ομάδα και υπάρχει πολύ δημιουργικότητα. Μια τόσο χαλαρή και καλή ατμόσφαιρα βοηθάει πραγματικά να αναπτύσσονται ιδέες και να αποφεύγονται οι αντιδικίες. Το γέλιο είναι ζωή».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin