Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Νέο «καμπανάκι» για το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να προκαλέσουν πτώση του επιπέδου της «καλής» χοληστερίνης του παιδιού τους.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Ντέιβιντ Σελερμάγιερ, έδειξαν ότι μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, έχουν κατά μέσο όρο περίπου 10% χαμηλότερη από το φυσιολογικό επίπεδο «καλή» χοληστερίνη (HDL-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη), η οποία θεωρείται ότι δρα προστατευτικά για την καρδιά και κατά της αρτηριοσκλήρωσης και της θρόμβωσης.


Το αν τα παιδιά εκτέθηκαν ως παθητικοί καπνιστές στον καπνό των γύρω τους μετά τη γέννησή τους, δεν αλλάζει το αρχικό αποτέλεσμα, μια σαφής ένδειξη ότι είναι η προγεννητική έκθεση στον καπνό της μητέρας αυτή που έχει την μεγαλύτερη επίδραση στον οργανισμό των εμβρύων και στην μετέπειτα ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη «αποτυπώνει» μια σειρά από ανθυγιεινά χαρακτηριστικά στο παιδί, καθώς αναπτύσσεται στην μήτρα, δημιουργώντας σε αυτό προδιάθεση για εμφράγματα και εγκεφαλικό στη ζωή του. Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί από προηγούμενες μελέτες με διάφορα προβλήματα υγείας, όμως μέχρι τώρα ήταν άγνωστο κατά πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν -με τη βοήθεια υπερήχων και δειγμάτων αίματος- την επίπτωση του καπνίσματος της εγκύου στο πάχος των τοιχωμάτων των αρτηριών και στα επίπεδα λιποπρωτεϊνών σε 405 οκτάχρονα παιδιά. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε μεν κάποια αλλαγή στο πάχος των παιδικών αρτηριών, όμως η «καλή» χοληστερίνη ήταν γενικά μικρότερη, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 10-15%.

Οι ερευνητές προτίθενται να κάνουν νέες έρευνες για να επιβεβαιώσουν ότι, όπως υποψιάζονται, αυτή η μείωση της «καλής» χοληστερίνης διατηρείται σε βάθος χρόνου και μετά τα οκτώ πρώτα έτη της ζωής του ατόμου. Ο μηχανισμός που συνδέει το μητρικό κάπνισμα με την παιδική χοληστερίνη παραμένει άγνωστος.

Υπολογίζεται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου το 15% των γυναικών καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι ερευνητές συνιστούν την προληπτική και προσεκτική παρακολούθηση των παιδιών, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν, όταν ήσαν έγκυες. Η «καλή» χοληστερίνη μπορεί να αυξηθεί μέσω της σωματικής άσκησης και με την λήψη φαρμάκων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin