Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Ανασκαφές στη Νέα Πάφο από αυστραλιανή αποστολή

 
 
Tα αποτελέσματα της 13ης ανασκαφικής περιόδου στην περιοχή του ελληνιστικού-ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου, ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου.
Οι ανασκαφικές έρευνες του 2010 επικεντρώθηκαν στα όρια του αρχαίου θεάτρου και στα νότιά του προκειμένου να εξακριβωθεί η σχέση των κτιρίων με την ευρύτερη υποδομή της αρχαίας πόλης. Για τον σκοπό αυτό, στην περιοχή νότια του θεάτρου διεξήχθη έρευνα με γεωραντάρ (Ground Penetrating Survey). Η έρευνα αυτή ανέδειξε αριθμό σημαντικών κτισμάτων, παρόλο που οι καταστροφές που προκάλεσαν κατά την αρχαιότητα οι σεισμοί στην περιοχή κατέστησαν δύσκολο το εγχείρημα να διαγραφούν με ακρίβεια τα όρια της αρχαίας πόλης. 

Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν στα νοτιοανατολικά του θεάτρου, όπου τα τελευταία χρόνια ανασκάπτεται ένα μακρόστενο κτίριο. Το κτίσμα αυτό έχει μήκος πάνω από είκοσι μέτρα και πλάτος πέντε μέτρα και είναι κτισμένο με μεγάλους πελεκημένους λίθους. Στο κτίριο, το οποίο έχει υδατοστεγής εσωτερικούς χώρους, βρέθηκε επίσης ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμημένο με απλά μοτίβα.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται για ένα νυμφαίο – ρωμαϊκό κτίσμα με σιντριβάνι που προσέδιδε μια τάξη στην αρχιτεκτονική όψη της περιοχής του θεάτρου και τροφοδοτούσε την πόλη με καθαρό νερό.
Το κτίριο αυτό βρίσκεται κοντά στην πιθανή θέση της αρχαίας βόρειας-ανατολικής πύλης της πόλης. Με την κατάρρευση του συστήματος υδροδότησης, αποτέλεσμα του σεισμού στο τέλος του 4ου αι. μ.Χ., ο χώρος του νυμφαίου κατέληξε να χρησιμοποιείται ως χώρος απόρριψης οικοδομικού υλικού του θεάτρου και άλλων κτισμάτων – στον χώρο οι ανασκαφές έφεραν στο φως μεταξύ άλλων και μαρμάρινα κορινθιακά κιονόκρανα, θραύσματα από κίονες, αψίδες κ.ά.
Το νότιο άκρο του νυμφαίου σχετίζεται με έναν πλακοστρωμένο με ασβεστόλιθους δρόμο, ο οποίος κατά την αρχαιότητα θα ήταν ένας από τους κύριους δρόμους της πόλης που θα χρησιμοποιούνταν και από τους πεζούς που επισκέπτονταν το θέατρο. Οι ανασκαφές στο σημείο αυτό έφεραν στο φως δύο ίχνη τροχού άμαξας.
Διερευνήθηκε επίσης η περιοχή στα δυτικά του θεάτρου, κυρίως στην πάροδο, όπου εμφανίστηκε τμήμα του ορίου ενός λατομείου από το οποίο πιθανόν να προέρχονται οι λίθοι για την κατασκευή των αρχικών φάσεων του θεάτρου, προτού οι εργασίες διακοπούν και το όρυγμα γεμίσει για να λειτουργήσει ως δάπεδο της παρόδου.
Οι ανασκαφές πάνω από τα κατάλοιπα του δυτικού αναλήμματος έφεραν στο φως τοίχους οι οποίοι συγκρατούσαν το χώμα που είχε τοποθετηθεί για να σχηματιστεί το κοίλο του θεάτρου. Τα ευρήματα αυτά μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τους τρόπους κατασκευής του θεάτρου στον λόφο Φάμπρικα.
Στα νότια της παρόδου, η ομάδα έφερε στο φως ψηφιδωτό δάπεδο (6,5Χ19 μ.) με γεωμετρικά μοτίβα, το οποίο πιθανόν να χρονολογείται στον 5ο αι. μ.Χ.. Εάν η χρονολόγηση αυτή είναι ορθή, τότε μας παρέχονται στοιχεία για τις δραστηριότητες στο χώρο μετά την παύση της λειτουργίας του θεάτρου.
Ολοκληρώθηκε επίσης η μελέτη των μεσαιωνικών ευρημάτων από ένα πηγάδι που εντοπίστηκε στον χώρο. Το υλικό αυτό πιστεύεται ότι βρέθηκε στο πηγάδι μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1303 μ.Χ.
Οι μελλοντικές έρευνες στον χώρο θα συνεχιστούν στα νότια του θεάτρου και πιθανόν να αποκαλύψουν μεγαλύτερο τμήμα του αρχαίου δρόμου και να προσδιορίσουν το μέγεθος της αρχαίας πόλης.
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 6 Οκτωβρίου και 17 Νοεμβρίου 2010, υπό τη διεύθυνση του Επίτιμου Καθηγητή Richard Green, του δρος Craig Barker και του δρος Smadar Gabrieli, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.  
  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin