Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Με περιθώρια ασφαλείας ξεκινά η απεργία στη ΔΕΗ

Οι υπουργοί στην Οικονομία και την Ενέργεια άλλαξαν, όχι όμως -προς το παρόν- και η πολιτική απόφαση για νέα αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, που βγάζει πλέον στα χαρακώματα τη ΓΕΝΟΠ σε όλη την Ελλάδα. Ηδη από χθες τα μεσάνυχτα το συνδικάτο ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις του με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που μπορεί μεν να μην οδηγήσουν σε γενικευμένο μπλακ άουτ, αλλά ενδεχομένως θα έχουν επίπτωση στην ομαλή ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν προγραμματισμένες ολιγόωρες διακοπές ρεύματος (1-2 ωρών) σε αρκετές περιοχές της χώρας.
 
Η έκταση των προβλημάτων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την ένταση και τη διάρκεια των κινητοποήσεων της ΓΕΝΟΠ, που με την επιλογή των 48ωρων απεργιών έχει τη δυνατότητα να φέρει «υπολογίσιμο» αποτέλεσμα, αλλά και να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την κλιμάκωση. Στελέχη της Ομοσπονδίας έλεγαν πάντως χθες στην «Ε» ότι στόχος της κινητοποίησης είναι να έχει αισθητές επιπτώσεις από τα πρώτα 24ωρα και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν να θέσουν εκτός παραγωγής «πολλές μονάδες ήδη από τη Δευτέρα». 

Πρακτικά, σύμφωνα με τους απεργούς, σήμερα θα επιχειρηθεί να βγουν εκτός λειτουργίας πάνω από 2.000 MW (2 GW) πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι 5-6 μεσαίες και μεγάλες μονάδες (από τους συνολικά 98 σταθμούς της ΔΕΗ) θα διακόψουν την παραγωγή τους. Από την πλευρά της, η ΔΕΗ τηρεί στάση αναμονής για να δει τι ανάγκες θα προκύψουν και αν θα χρειαστούν περικοπές φορτίου, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΜΗΕ (σ.σ. διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς), δεν αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχει επάρκεια στην παραγωγή και ταυτόχρονα περιορισμένη ζήτηση. 

Το τελευταίο διάστημα ο μέσος όρος της κατανάλωσης πανελλαδικά κυμαίνεται στα 6.000-7.000 μεγαβάτ ημερησίως (σ.σ τον Μάιο η μέγιστη κατανάλωση «χτύπησε» τα 6.949 MW), ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ μαζί με τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τη δυνατότητα εισαγωγών ξεπερνά τα 12.000-13.000 MW, από τα οποία θα κοπούν τα 2.000 MW. 

Υπό το πρίσμα αυτό, πραγματικό πρόβλημα τουλάχιστον στο διασυνδεδεμένο σύστημα θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση που η ΓΕΝΟΠ κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της, διακόπτοντας την παραγωγή σε περισσότερες μονάδες και παράλληλα σημειωθεί άνοδος της θερμοκρασίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση. Η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο σύνθετη, λόγω της τουριστικής περιόδου, για τους καταναλωτές στα νησιά που δεν ανήκουν στο διασυνδεδεμένο σύστημα, (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη κ.ά.), καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης της τοπικής παραγωγής των αυτόνομων μονάδων της ΔΕΗ μέσω εισαγωγών ή εναλλακτικών παραγωγών. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ προχωρούν στις κινητοποιήσεις με το επιχείρημα ότι στις συναντήσεις που είχαν χθες με τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Παπακωσταντίνου και το Σάββατο με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν έμειναν ικανοποιημένοι, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να αποσύρει από το Μεσοπρόθεσμο τη διάταξη που αφορά την πώληση του 17% της ΔΕΗ ή και περιουσιακών της στοιχείων. 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πηγές της ΓΕΝΟΠ, και οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν περισσότερο διαλλακτικοί και πρόθυμοι να συζητήσουν αλλαγές μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, κάτι που είχε διαφανεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δεσμευτεί στο ΚΤΕ Οικονομικών ότι θα διαπραγματευεί με την τρόικα τη διατήρηση της πλειοψηφίας στο Δημόσιο όλων των επιχειρήσεων που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.ά). 

Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την πώληση της ΔΕΗ το 2012, ενώ κάθε αποκρατικοποίηση θα έρχεται με ξεχωριστό εφαρμοστικό νόμο, οπότε ουσιαστικά κάθε απόφαση για πώληση μεριδίου θα βρίσκεται «υπό διαρκή διαπραγμάτευση». *

 πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin