Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Ασύλητος θρακικός τάφος ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία


Ασύλητος θρακικός τάφος ανακαλύφθηκε από ομάδα αρχαιολόγων στη βορειανατολική Βουλγαρία, κοντά στην πόλη Όπακα.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα της Σόφιας Novinite, ο τάφος, που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π. Χ., αποκαλύφθηκε από ομάδα ερευνητών υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Νίκολα Ρουσέβ, από το Μουσείο Ιστορίας της πόλης Πόποβο.

Ο τάφος αποτελεί τμήμα ενός συμπλέγματος αρχαίων θρακικών τύμβων και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μια από τις τελευταίες θρακικές ταφές. Πιστεύεται ότι δύο οικισμοί στην Αρχαία Θράκη είχαν επιλέξει το συγκεκριμένο σημείο για τις ταφικές τελετές τους.

Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι έξι φύλλα χρυσού, που προέρχονται από χρυσό στεφάνι, κάποια άλλα διακοσμητικά από χρυσό και μπρούτζο, κεραμική, καθώς και γυάλινα και μπρούτζινα αγγεία.

Μοναδικό θεωρείται ένα ανθρωπόμορφο μυροδοχείο για την αποθήκευση λιβανιού ή αρώματος και το οποίο, σύμφωνα με τον ανασκαφέα κ. Ρούσεβ, θα πρέπει να κατασκευάστηκε εκτός της περιοχής της σημερινής Βουλγαρίας, από όπου και εισήχθη. Ο ίδιος εξάλλου ανέφερε ότι είναι ασφαλές να ισχυριστεί κανείς ότι πρόκειται για πολυτελή αντικείμενα.

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, καθώς στη Βουλγαρία η εύρεση ασύλητων τάφων είναι ολοένα και πιο σπάνια, μιας και πολλοί έχουν καταστραφεί από «κυνηγούς θησαυρών», οι οποίοι συχνά τους εντοπίζουν πριν από τους αρχαιολόγους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin