Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ: 8 αλλαγές πριν την εκτέλεση

 
Τον επόμενο μήνα ξεκινάει η πώληση της δημόσιας περιουσίας έναντι 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Για την ώρα, περιορίζουν το επίδομα ανεργίας, κόβουν οριστικά το μπόνους φόρου των αποδείξεων από το 2012, ρίχνουν στα 300 ευρώ για φέτος το τέλος επιτηδεύματος, οριστικοποιούν την πλήρη εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από 1.10.2013, παίρνουν πίσω από τον Σεπτέμβριο την αναδρομική από την αρχή του έτους μείωση κατά 6% των συντάξεων του ΝΑΤ. 

Οι νεότερες αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο εμπεριέχονται στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή χθες και το οποίο δεν αποκλείεται να αλλάξει μέχρι την ψήφισή του την προσεχή Πέμπτη.
Η «περιβόητη» τρύπα των 612 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε από την αρχική ανακοίνωση (συμφωνία με την τρόικα) για επιστροφή του μπόνους φόρου άνω των 300 ευρώ από όσους το είχαν εισπράξει φέτος, θα καλυφθεί τελικά από την περαιτέρω περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου και τη μεγαλύτερη απόδοση των εσόδων.
Για «μικρές αριθμητικές διορθώσεις, μεταξύ της δεύτερης ανάγνωσης στη διαρκή Επιτροπή και της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας, για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπήρξε με το ζήτημα της επιστροφής των αποδείξεων, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν 600 εκατ. για το 2011» έκανε λόγο χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για να διευκρινίσει πως τα 300 εκατ. θα προέλθουν από μια πιο «αισιόδοξη αλλά ρεαλιστική εκτίμηση» των εσόδων του 2011, επί τη βάσει των νέων μέτρων που έχουν αναγγελθεί και περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο και 300 εκατ. από περαιτέρω περικοπές δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς δαπανών κόβονται 50 εκατ. λειτουργικές, 50 εκατ. επιχορηγήσεις προς τα νομικά πρόσωπα, 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ εξοικονομούν και 50 εκατ. από τη μείωση του ελλείμματος του Ταμείου Πρόνοιας.
Οι αλλαγές του εφαρμοστικού:
1 Η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, επιχειρήσεις και ακίνητα, περνούν μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή από τον Ιούλιο, στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». Στόχος είναι η επίσπευση όλων των διαδικασιών για την πώληση της δημόσιας περιουσίας έναντι εσόδων 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου Ταμείου.
2 Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μπαίνει οριστικό τέλος στο μπόνους φόρου από το 2012. Δηλαδή, από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2012 (εισοδήματα αποκτηθέντα 2011) θα προσκομίζονται μόνο οι αποδείξεις που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου. Από κει και πέρα όσες αποδείξεις και να προσκομίσει ο φορολογούμενος δεν θα εξυπηρετούν απολύτως τίποτα καθώς δεν θα έχει μπόνους φόρου, όπως ισχύει φέτος.
Αλλωστε, αυτό το μπόνους φόρου ήταν που προκάλεσε και απώλεια εσόδων. Αν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι εντέλει ο προϋπολογισμός είναι ωφελημένος, καθώς το κίνημα των αποδείξεων αποφέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ μόνο από το ΦΠΑ εκ των οποίων περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα επιστραφεί στους φορολογούμενους λόγω των αποδείξεων και το υπόλοιπο 1,3 δισ. θα πάει στα ταμεία του Δημοσίου.
Από του χρόνου, απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις για την κάλυψη του μειωμένου αφορολογήτου 8.000 ευρώ. Δηλαδή, ζητείται το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις και για εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των αποδείξεων επιβάλλεται πέναλτι 10% επί του ποσού των αποδείξεων που θα έπρεπε να προσκομίσει ο φορολογούμενος. Το κέρδος φθάνει στα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2012.
3 Στα 300 ευρώ περιορίζεται το τέλος επιτηδεύματος για φέτος, και ανεξαρτήτως έδρας δραστηριότητας του επιτηδευματία. Από του χρόνου όποιος διαθέτει επαγγελματικό ΑΦΜ θα πληρώνει τέλος 400 ευρώ αν δραστηριοποιείαι σε περιοχές μέχρι 200.000 κατοίκους και 500 ευρώ σε πόλεις (οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης θεωρούνται μία πόλη) άνω των 200.000 κατοίκων, καθώς και σε 300 ευρώ ανά υποκατάστημα.
Το τέλος θα πληρώνουν οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Του τέλους εξαιρούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.
4 Την 1η Οκτωβρίου 2010 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει στο υπέρογκο ποσό των 329,60 ευρώ ήτοι το 80% του σημερινού (αν και ο νόμος λέει του ΕΦΚ που θα ισχύει τότε, οπότε μπορεί να είναι και υψηλότερος του ποσού αυτού) από τα 60 ευρώ στα οποία αυξήθηκε από χθες 26.7.2011 έναντι 21 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστεί η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, το ύψος αυτού, τα κριτήρια χορήγησης, οι δικαιούχοι, η αρμόδια αρχή χορήγησης, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης.
Οι αλλαγές στη φορολογία καυσίμων αφορούν σε αύξηση από 19 στα 38 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα για πετρέλαιο εξωτερικής καύσης, από 125 στα 200 ευρώ για υγραέρια που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρα, από 13 στα 60 ευρώ για υγραέρια και μεθάνιο που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης και άλλες χρήσεις, από 41 στα 120 ευρώ για υγραέρια και μεθάνιο για βιομηχανική, βιοτεχνική και εμπορική χρήση σε κινητήρες και από 0 στα 1,5 ευρώ ανά γιγατζάουλ για φυσικό αέριο (θέρμανση ή άλλες χρήσεις).
5 Οι συντάξεις του ΝΑΤ, οι οποίες κόβονται 6% αναδρομικά από 1.1.2011, τα χρήματα που έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι θα τους τα παρακρατούν από τη σύνταξη του μηνός Σεπτεμβρίου 2011 και για έξι μήνες.
6 Νέο χτύπημα για τους ανέργους. Περιορίζονται τα επιδόματα ανεργίας στους 18 μήνες για διάστημα τετραετίας ξεκινώντας από το 2013. Τα επιδόματα ανεργίας δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 450 ημερομίσθια από 1.1.2013 και από 1.1.2014 τα 400 ημερομίσθια.
Το μέτρο έρχεται να συμπληρώσει την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του Πάσχα και των Χριστουγέννων, μόνο αν ο άνεργος ήταν ασφαλισμένος από 1.1 μέχρι 30.4 κάθε έτους (σήμερα ίσχυαν τρεις μήνες) για το Πάσχα και από 1.5 μέχρι 31.12. (σήμερα τέσσερις μήνες) για τα Χριστούγεννα.
7 Ακόμα κόβουν 50 εκατ. ευρώ από τη φετινή επιχορήγηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ.
8 Διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τους τόκους ομολογιακών δανείων του Δημοσίου, στην περίπτωση που τα Ταμεία Ασφάλισης συστήνουν ενέχυρο ή συνάπτουν πράξεις repos ή reverse repos επί των ομολογιακών δανείων κι εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι των τόκων που προκύπτουν από τους συγκεκριμένους τίτλους και μέχρι τη λήξη τους. * 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin