Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Οι 14 συνέπειες μίας ελληνικής χρεοκοπίας...

 

Με ένα ιδιότυπο τρόπο θέλησε το δίκτυο CNBC να δείξει τα προβλήματα που θα προκληθούν σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Δημιούργησε «διαφάνιες» με τα βήματα που θα επακολουθήσουν σε περίπτωση που συμβεί αυτό το ενδεχόμενο, καθώς θεωρεί ότι οι συνέπειες θα έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα:  
1.Οι ελληνικές τράπεζες θα εθνικοποιηθούν
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν μεγάλα ποσά ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία να δημιουργήσει σοβαρές κεφαλαιακές ανάγκες για να αποφευχθεί η πιθανότητα χρεοκοπίας τους.
Σε περίπτωση που ανακοινωθεί η χρεοκοπία θα υπάρξει πανικός με τους καταθέτες να σπεύδουν να άρουν τις καταθέσεις τους. Σε μία τέτοια εξέλιξη η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει αργία στις τράπεζες και θα προσπαθήσει να βρει λύση για την αποσόβηση του πανικού.
2.Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια
Εξαιτίας της έκθεσης των ξένων τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα (53 δις. ευρώ), σε περίπτωση για παράδειγμα επιβολής haircut 40% οι ξένες τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 15,6 δις. ευρώ επιπλέον κεφάλαια ή 22 δις. δολάρια.
3.Παιχνίδι με τα CDS
Αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο πως θα πληρωθούν τα ελληνικά CDS, σε περίπτωση που υπάρξει πιστωτικό γεγονός από την Ελλάδα, οι εκδότες των CDS θα πρέπει να πληρώσουν τους κατόχους. Το ίδιο θα γίνει και για τον προτελευταίο κάτοχο στον τελευταίο.
4.Θα υπάρξει παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σοκ
Οι αμφιβολίες για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με άμεση και έμμεση έκθεση στην Ελλάδα πιθανόν να διευρυνθούν, με τις τράπεζες να αναδιπλώνονται και να προχωρούν και πάλι σε μία πρωτοφανή διαδικασία απομόχλευσης. Πολλές τράπεζες μπορεί να επιζητούν επιπλέον εγγυήσεις για τις χορηγήσεις τους, ενώ και ο διατραπεζικός δανεισμός θα μειωθεί. Πιθανό πρέπει να θεωρείται και το γεγονός της αύξησης τους διατραπεζικού επιτοκίου LIBOR.
5.Κρίση στον κλάδο των αμερικανικών Money-Market Funds
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα αμερικανικά funds έχουν πολύ μεγαλύτερη έκθεση σε βραχυπρόθεσμο ευρωπαϊκό χρέος ή τραπεζικό χρέος από ότι οι επενδυτές φαντάζονται. Εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορέσουν να ικανοποιήσουν το δανεισμό τους θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στα εν λόγω funds.
6.Ιρλανδία και Πορτογαλία μπορεί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο
Οι δύο άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, μπορεί να ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μειώσουν τα επίπεδα χρέους και θα ισορροπήσουν τον τραπεζικό τους κλάδο.
7.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε κρίση
Η ΕΚΤ είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη όχι μόνο στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και στον ιρλανδικό τραπεζικό κλάδο. Σε περίπτωση που οι ελληνικές και οι ιρλανδικές τράπεζες χάσουν την εξυπηρέτηση τους χρέους τους, μπορεί να πλήξουν ανεπανόρθωτα την ικανότητα της ΕΚΤ να διαχειριστεί τη βιωσιμότητα της.
8.Πολιτική κρίση στη Γερμανία
Η κατάρρευση της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας θα πλήξει σημαντικά την γερμανική κυβέρνηση. Οι Γερμανοί, ήδη εναντιώνονται σε κάθε κίνηση στήριξης της Ελλάδα, καθώς θεωρούν ότι είναι ανεύθυνη. Σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση προσπαθήσει να σώσει την Ελλάδα, θα έχει θέσει υπό μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της.
9.Οι αμερικανικές λιανικές πωλήσεις θα φτάσουν στο ναδιρ
Ήδη στην αμερικανική οικονομία δεν έχει αποκατασταθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα η παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Σε μία περίπτωση κρίσης στην Ευρώπη, η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με την αμερικανική οικονομία πιθανόν να επιστρέφει στην ύφεση.
10.Οι πολιτική συστήνουν ψυχραιμία
Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι πολιτικοί ηγέτες παγκοσμίως να προσπαθούν να διαβεβαιώσουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Αυτό παραπέμπει σε μία παράφραση του αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρουζβελτ, ο οποίος έλεγε ότι το «μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο φόβος».
11.Ο προστατευτισμός θα αυξηθεί
Ο αναλυτής της Nomura, Rob Subbaraman, είχε προειδοποιήσει ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία αναλάμβαναν τα βάρη της Νότιας Ευρώπης, το μόνο σίγουρο θα ήταν ότι θα προχωρούσαν σε αύξηση του ελέγχου της οικονομίας.
12.»Ανώμαλη» προσγείωση της Κίνας
Εάν οι αμερικανοί καταναλωτές απειλούν την ανάπτυξη των ΗΠΑ, ανεπηρέαστη δεν μπορεί να μείνει και η οικονομία της Κίνας. Σε αυτήν την εξέλιξη πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ύφεση που θα υπάρξει στην Ευρώπη.
13.Η συζήτηση για το όριο χρέους των ΗΠΑ θα τελειώσει
Οι αμερικανοί πολιτικοί, βλέποντας το χάος που θα επικρατήσει στην Ευρώπη, θα αφήσουν κατά μέρος τα πολιτικά παιχνίδια και θα στηρίξουν την αύξηση του ορίου χρέους της κυβέρνησης τους.
14.Ο ήλιος θα συνεχίσει να ανατέλλει…



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin