Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Ρεκόρ επισκεπτών αναµένεται φέτος στη Σπιναλόγκα

http://www.faretra.gr/images/1_pcz1c.jpg 

Οι Ελληνες ανακαλύπτουν τη Σπιναλόγκα µετά το... «Νησί». Η προβολή της τηλεοπτικής σειράς αναµένεται να προκαλέσει ρεκόρ επισκεπτών στο νησάκι απέναντι από την Ελούντα.
Ηδη η Πλάκα, η ΑνωΕλούντα και τα χωριά που το προηγούµενο διάστηµα αποτέλεσαν φυσικό ντεκόρ για τηνεπιτυχηµένητηλεοπτική σειρά που ολοκληρώθηκε προχθές, γνωρίζουν το αποτέλεσµα της επιτυχίας.

Η Σπιναλόγκ α ήταν γνωστή στους ξένου ς επισκέπτες και ήδη, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, περιλαµβανόταν στους δηµοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.Το 2010 δέχτηκε 249.940 επισκέπτες, ενώ το 2009 226.301 άνθρωποι είχαν περάσει την είσοδοτου ενετικούκάστρου και είχαν περιηγηθεί στους χώρους του λεπροκοµείου που λειτούργησε στη Σπιναλόγκα από το 1905 έως το 1957. Ο Βασίλης Βουτσάκης που είναι πρόεδρος της Πλάκας, του χωριού που βρίσκεται απέναντι από τη Σπιναλόγκα στο οποίο έγινε µεγάλο µέρος των γυρισµάτων, λέει πως η περιοχή ήταν γνωστήστους ξένους. «Οι τουρίστες που έρχονταν για να δουν τη Σπιναλόγκα γνώριζαν τηνιστορία των αιώνωνπου έχει και φυσικάπως εξελίχθηκε σε νησί των λεπρών. ∆εν θα ήταν υπερβολή να λέγαµε ότι κυρίως οι έλληνες άρχισαν να µαθαίνουν από τη σειρά για τον τόπο αυτό και τις τραγικές ιστορίες που τον συνοδεύουν». Πάντως, ενώ διαρκούσε η προβολή της σειράς το νησί άνοιξε της πύλες του και εκτός της θερινής περιόδου πρώτη φορά στην… τουριστική ιστορία της Σπιναλόγκας. Την επισήµανση αυτή κάνει η Γωγώ Μοσχόβη, υπεύθυνη αρχαιολόγος του νησιού, η οποία υπογραµµίζει: «Η επιτυχία της σειράς µόνο όφελος έχει ναδώσει στην περιοχή. Είναι σηµαντικό ότι είχαµε τον χειµώνα τουρισµόντόπιο και έτσι ανοίξαµε τις πύλες του νησιού. Περίπου 500 άτοµα είχαµε κάθε Σαββατοκύριακο από τις αρχές Ιανουαρίου. Μην ξεχνάµε όµως ότι το µέρος αυτό το στηρίζουµε πολλά πολλά χρόνια πριν το ανακαλύψει η τηλεόραση». Οι εργασίες συντήρησης της Σπιναλόγκας είχαν γίνει µε χρηµατοδότηση από τα Β’και Γ’ Κοινοτικά ΠλαίσιαΣτήριξης. «Ισωςη επιτυχία και η προβολή να λειτούργησαν ως µοχλός πίεσης σε πράγµατα πουήταν όµωςπρογραµµατισµένα ναγίνουν. Ηηλεκτροδό τηση της Σπιναλόγκας καθώς και η αναστήλωση και επισκευή των κτισµάτωνήταν αποφασισµένες. Ισως οι προβολείς να επέσπευσαν κάπως τηνυλοποίησή τους», λέει η κ. Μοσχόβη.
Κοµµάτι τηςεπιτυχίας τηςσειράς «Το νησί» κεφαλαιοποιεί και η Ανω Ελούντα, που έζησε έντονα τη ζωή των γυρισµάτων. Οπως λέει ο πρόεδρος του τοπικού Συµβουλίου Ελούντας Βαγγέλης Μαυρικάκης, τα σκηνικά παραµένουν και λειτουργούν ως τουριστικόαξιοθέατο. «Θαθέλαµε να τα κρατήσουµε για πάντα. Τώρα έχουµε εξασφαλίσει την παραµονή τους µέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και µετά βλέπουµε».
«Είχαµε τουρισµό ντόπιο και έτσι ανοίξαµε τις πύλες του νησιού και τον χειµώνα»
Πίνουν στην υγειά της «Μάµα µία»
Η τηλεοπτική ή κινηµατογραφική προβολή συγκεκριµένων περιοχών συνήθως έχει τουριστικό... αντιστάθµισµα. Η παρουσία των διεθνών αστέρων για τα γυρίσµατα του «Μάµα µία» στη Σκόπελο έδωσαν λάµψη και τουριστική κίνηση στο νησί. οχι όµως για πολύ, λέει ο δήµαρχος της Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής: «∆εν καταφέραµε να κρατήσουµε την κίνηση του πρώτου καλοκαιριού. επρεπε ίσως να γίνουν άλλες κινήσεις που θα σταθεροποιούσαν την τουριστική αύξηση». περισσότερο ευνοηµένη από τη χολιγουντιανή επιτυχία φαίνεται να είναι η Σκιάθος κι ας έγιναν µόνο λίγα γυρίσµατα εκεί. ο δήµαρχος της Σκιάθου Νίκος πλωµάρης εξηγεί ότι «κάθε καλοκαίρι είχαµε 25 γάµους και τώρα έχουµε 200. Μόνο καλό µάς έκανε η ταινία». Στο κάµπινγκ του Μανώλη Βαλέτα, πρώην δηµάρχου της Σάµης, έγιναν τα γυρίσµατα της ταινίας «το µαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι». Η Κεφαλονιά έγινε το νησί των αστέρων. «το πρώτο καλοκαίρι όµως µόνο διήρκεσε ή λάµψη της προβολής. τον πρώτο καιρό είχαµε σηµαντική άνοδο. Σύντοµα όµως επιστρέψαµε στα φυσιολογικά επίπεδα γιατί δεν κάναµε ό,τι έπρεπε για να εκµεταλλευτούµε όλη αυτήν την προβολή».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin