Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Επιστρέφουν σπίτι τους

 
 
 «Η επιστροφή των δύο Κούρων στην Κόρινθο είναι θέμα αρχής», δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, λίγο πριν τη θετική, ομόφωνη, γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το θέμα. «Τα αγάλματα σώθηκαν. Το μέρος που βρέθηκαν έχει ταυτιστεί. Είναι προφανές ότι ανήκουν στον χώρο που τα δημιούργησε», συνέχισε η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στους δίδυμους Κούρους, τα αριστουργήματα της αρχαϊκής εποχής, που εντοπίστηκαν τον περασμένο Μάιο στα χέρια αρχαιοκαπήλων.

    Ένα χρόνο μετά, τα δύο αγάλματα που κείτονται ασφαλή στα εργαστήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα πάρουν τον δρόμο προς το σπίτι τους, την Κόρινθο. Πρόκειται για δύο σχεδόν πανομοιότυπους κούρους, ύψους 1,82μ και 1,80 μ., από χοντρόκοκκο νησιώτικο μάρμαρο, όμοιοι ακόμα και στην καταστροφή τους, καθώς και οι δύο έχουν χάσει το δεξί πόδι.

    Μια απώλεια όμως που είναι αναστρέψιμη, αφού κατά τη σωστική ανασκαφή που διενεργήθηκε λίγο μετά την ανεύρεσή τους στη θέση «Κλένια» Κορινθίας εντοπίστηκαν, εκτός από νεκροταφείο των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, τα δύο σκέλη που έλειπαν. Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΜΕΕΠ), η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει την αποκατάσταση και συντήρηση, καθώς και την έκθεση των δύο κούρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου, όχι μόνο ως μεμονωμένα έργα τέχνης, αλλά και σε συνάφεια με τα ανασκαφικά συνευρήματά τους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin