Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Η Λιβερία βάζει barcode στα δέντρα για να σώσει τα τροπικά δάση της

Η Λιβερία βάζει barcode στα δέντρα για να σώσει τα τροπικά δάση της 

Μια δεκαετία μετά από ένα βάναυσο εμφύλιο πόλεμο στη Δυτική Αφρική, η ΛιβερίαΕυρωπαϊκή Ένωση σε ένα νέο σύστημα για την προστασία των δασών της που έχουν απομείνει. Πρόκειται για μια σήμανση σε κάθε κορμό δέντρου έτσι ώστε να μπορεί να εντοπιστεί στον τελικό προορισμό του. συνεργάζεται με την
Αλλά οι παράγοντες της αγοράς διερωτώνται αν με δεδομένη την ιστορία συγκρούσεων και διαφθοράς της Λιβερίας το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει. Σχεδόν τα δύο τρίτα των τροπικών δασών της Δυτικής Αφρικής είναι στη μικρή αλλά ταραγμένη χώρα της Λιβερίας. Αυτό είναι ένα μικρό θαύμα. Πριν από μια δεκαετία, τα δάση της Λιβερίας, είχαν απογυμνωθεί από πολέμαρχους για τη χρηματοδότηση ενός φαύλου πολέμου που κράτησε 14 χρόνια κι άφησε πίσω του 150.000 νεκρούς.

Το 2003, τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν καθυστερημένα εμπάργκο στη Λιβερία. Τα έσοδα υποχώρησαν, ο πόλεμος τελείωσε και τώρα η εκλεγμένη κυβέρνηση του σπουδαγμένου στο Χάρβαρντ Πρόεδρου, Ellen Johnson Sirleaf έχει υπογράψει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τις πωλήσεις ξυλείας σε ένα νομικό καθεστώς.

Συμφώνησε να κάνει χρήση ενός μοναδικού εθνικού συστήματος παρακολούθησης της ξυλείας που απαιτεί κάθε κομμένο δέντρο και κλαδί να φέρει ένα barcode που θα επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας του. Το ερώτημα που κάνει η περιβαλλοντική οργάνωση Conservation International είναι αν μπορεί μια μικρή και φτωχή χώρα όπως η Λιβερία, που αναγκάζεται να πουλά πόρους της για να επιβιώνει μπορεί να αποτελέσει το καλό παράδειγμα ενός πράσινου μοντέλου για όλη την υφήλιο, ή θα οδηγήσει τη χώρα και πάλι στη σύγκρουση.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη αγορά για την ξυλεία από τη Λιβερία. Ξεκινώντας από τις αρχές του 2013, η ΕΕ θα απαιτήσει όλες τις εταιρείες που εισάγουν ξυλεία να αποδεικνύουν ότι είναι νόμιμα υλοτομημένη. Η συμφωνία με τη Λιβερία θα επιτρέψει στους νέους παραχωρησιούχους ξυλείας να συμμορφωθούν με αυτούς τους νέους κανονισμούς.

Πρόκειται για μια δυνητική απειλή για τα δάση της Λιβερίας, που καλύπτουν πάνω από 4 εκατομμύρια εκτάρια, 45% της χώρας. Μπορεί κάτι τόσο απλό όσο το barcoding να επιτρέψει στη Λιβερία να ενισχύσει το εμπόριο ξυλείας προστατεύοντας παράλληλα τα δάση της.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin