Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Βρέθηκαν χαμένες μετόπες στο τείχος της Ακρόπολης

Βρέθηκαν χαμένες μετόπες στο τείχος της Ακρόπολης 
Πέντε μετόπες του Παρθενώνα, οι οποίες προφανώς διέφυγαν της προσοχής του Έλγιν, εντοπίστηκαν στο νότιο τείχος της Ακρόπολης. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι εντοιχίστηκαν κατά το 18ο αιώνα, όταν επισκευάστηκε το τείχος της Ακρόπολης. Η ύπαρξή τους διαπιστώθηκε μετά την επεξεργασία δύο και πλέον χιλιάδων εικόνων, που ελήφθησαν στο πλαίσιο της αποτύπωσης των τειχών με σύγχρονες φωτογραφικές μεθόδους.

Την σημαντική αυτή αρχαιολογική αποκάλυψη φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Ελευθεροτυπία», που μάλιστα εκτιμά ότι αν ήξερε ο Έλγιν ότι κάποιες μετόπες από τον Παρθενώνα βρίσκονται στο τείχος της Ακρόπολης, δεν θα χρειαζόταν να μπει στον κόπο να τις πριονίσει και να τις κατεβάσει από το ναό, εκτός αν θα φρόντιζε να κλέψει και αυτές.
Οι έλληνες αρχαιολόγοι διαπίστωσαν μόλις πρόσφατα την ύπαρξή τους, μετά τη φωτογραμμετρική αποτύπωση που έγινε στα τείχη της Ακρόπολης. Η αποτύπωση των τειχών έγινε με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι και μέσω μιας μεθόδου που με κατάλληλη επεξεργασία προσφέρει εικόνα με ακρίβεια σχεδίου.
Συνολικά είχαν ληφθεί 2.250 εικόνες. Στην επεξεργασία τους, που ακολούθησε, εντοπίστηκε το νέο πολύτιμο αρχαιολογικό «εύρημα», που συνοψίζεται σε τουλάχιστον πέντε μετόπες του Παρθενώνα. Τα θραύσματά τους βρίσκονται στο νότιο τείχος και εκτιμάται ότι προέρχονται από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα.
Όλα δείχνουν ότι ενσωματώθηκαν στην οχύρωση της Ακρόπολης κατά των 18ο αιώνα, όταν έγιναν έργα αποκατάστασης των τειχών. Τα κομμάτια αυτά ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους λίθους γιατί είναι από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Πεντέλης, όπως ήταν όλος ο Παρθενώνας.
Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι νότιες μετόπες είχαν καταστραφεί από την έκρηξη Μοροζίνι το 1687. Τα νέα ευρήματα δείχνουν όμως ότι κομμάτια του ναού έπεσαν στο εσωτερικό του και συγκεντρώθηκαν αργότερα για να ενσωματωθούν στο τείχος.
Τα θραύσματα αποτελούν ένα μικρό μέρος από τις συνολικά 92 μετόπες του Παρθενώνα, που απεικονίζουν Γιγαντομαχία στην ανατολική πλευρά, Αμαζονομαχία στην δυτική, τον Τρωικό Πόλεμο στην βόρεια και Κενταυρομαχία στη νότια. Ωστόσο, το τι ακριβώς απεικονίζουν οι πέντε εντοιχισμένες μετόπες που μόλις αποκαλύφθηκαν θα φανεί μόνο όταν αποξηλωθούν από τη θέση τους...


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin