Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Χρήμα και 'φως' στα αρχαία της Μεγαλόπολης

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης που υπογράφηκε ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στη ΔΕΗ ώστε να συντηρηθούν, να αναστηλωθούν και να αναδειχθούν τα αρχαία μνημεία της περιοχής
Μπορεί η λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη να έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις αρχαιότητες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και στο θέατρο, που ήταν το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου, όμως για πρώτη φορά η ρυπογόνος εταιρεία προσφέρεται να επανορθώσει.

Και μάλιστα με το εντυπωσιακό ποσόν των 3, 6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης που υπογράφηκε ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στη ΔΕΗ ώστε να συντηρηθούν, να αναστηλωθούν και να αναδειχθούν τα αρχαία μνημεία της περιοχής.

Οπως αναφέρει η γενική γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. κυρία Λίνα Μενδώνη «Εξηγήσαμε στη διοίκηση της ΔΕΗ το πρόγραμμα των έργων που έχουμε για τα μνημεία και εκείνοι συμφώνησαν να προσφέρουν ως χορηγία το ποσόν των 3,3 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση του θεάτρου της Μεγαλόπολης και για την συντήρηση και ανάδειξη των καταλοίπων της αρχαίας πόλης και άλλες 380.000 ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο των Κυπαρισσίων».

Να σημειωθεί ότι τα χρήματα θα κατατεθούν στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Εργων διότι σε αυτό είναι ενταγμένο το έργο αναστήλωσης του θεάτρου Μεγαλόπολης, ενώ οι εργασίες μπορεί να αρχίσουν άμεσα καθώς ήδη υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα γίνουν επίσης η μελέτη συντήρησης των μνημείων της Αρχαίας Αγοράς, ευπρεπισμός του αρχαιολογικού χώρου και περίφραξή του(μετά από απαλλοτρίωσηκόστους 170.000 ευρώ),συντήρηση του ψηφιδωτού της μεγάλης ρωμαϊκής βίλαςκαθώςκαι επισκευή του παλαιού στεγάστρου (κόστους 200.000 ευρώ). Παράλληλα η ΔΕΗ αναλαμβάνει το 50% της δαπάνης για την συντήρηση των κινητών ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως στην περιοχή προκειμένου να εκτεθούν στο μελλοντικό Μουσείο της Μεγαλόπολης,στο οποίο θα παρέχει και δωρεάν ρεύμα.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin