Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Πορτογαλία, μια ρωμαϊκή ... Άγρια Δύση

 
Εικοσιτέσσερα οχυρά παρατηρητήρια αποτελούν το εντυπωσιακό ερευνητικό υλικό για μια ομάδα αρχαιολόγων που εργάζεται στην Πορτογαλία. Η ομάδα με επικεφαλής τους αρχαιολόγους Joey Williams (Πανεπιστήμιο Μπάφαλο) και Rui Mataloto (Câmara Municipal de Redondo) ερευνά εδώ και 10 χρόνια τους οχυρούς αυτούς πύργους που επέτρεπαν στους Ρωμαίους να προστατεύουν και να ελέγχουν μια από τις μακρινότερες περιοχές της αυτοκρατορίας τους! Μετά από την επιφανειακή έρευνα, η ομάδα προχώρησε πρόσφατα και σε ανασκαφή ενός από τους πύργους, μια κατασκευή εμβαδού 9 Χ 5 μ. με το όνομα Caladino. Σκοπός τους η αποκάλυψη στοιχείων σε σχέση με τον τρόπο ζωής και την οχυρωματική στην Πορτογαλία κατά τη δύσκολη για τη Ρώμη περίοδο μετά το 61 π.Χ.

Το διάστημα μεταξύ του 82 και του 70 π.Χ. η Πορτογαλία βρίσκεται στο επίκεντρο της ρωμαϊκής ιστορίας. Καταφύγιο του στασιαστή Ρωμαίου στρατηγού Σερτώριου, γίνεται ο χώρος εγκαθίδρυσης ενός ουτοπικού κράτους που θα καταλυθεί με τη δολοφονία του στρατηγού και την ανάκτηση του ελέγχου το 61 π.Χ. από τη Ρώμη μέσω του Ιούλιου Καίσαρα – ο οποίος τότε κάνει την εμφάνισή του. Οι πολλαπλές οχυρώσεις χρονολογούνται από εκείνη την περίοδο, αντανακλώντας την ανάγκη των Ρωμαίων να ελέγχουν το χώρο.
Πώς εκφραζόταν όμως η ρωμαϊκή παρουσία; Οι ανασκαφές στο Caladino έδειξαν ότι ο πύργος διέπεται από τη ρωμαϊκή αρχή της ενσωμάτωσης στο φυσικό τοπίο – ένας βοηθητικός τοίχος που μάλλον τον περιβάλλει είναι κτισμένος σε απόλυτη συνάφεια με το φυσικό βράχο - ενώ η δύσκολη επικοινωνία του με τα άλλα οχυρά αποκλείει το ενδεχόμενο εκείνος και οι άλλοι 23 πύργοι να αποτελούσαν δίκτυο. Από την άλλη πλευρά, η αποκάλυψη 52 υφαντικών βαρών στο εσωτερικό του δίχωρου κτιρίου γεμίζει ερωτηματικά τους αρχαιολόγους. Έγνεθαν οι στρατιώτες; Και όμως, κανένα στοιχείο από τη ρωμαϊκή περίοδο δεν υπαγορεύει ότι το γνέσιμο γινόταν αποκλειστικά από γυναίκες, ειδικά σε στρατόπεδα. Μέσα σε αυτά γεννιέται και το ερώτημα του κατά πόσο στους πύργους έμεναν αποκλειστικά στρατιώτες ή αν πολίτες, ειδικευμένοι σε τέχνες, τους συνόδευαν. Πολυτελείς κεραμική που συνδέεται με τον πύργο καθώς και με γειτονική ρωμαϊκή βίλα καθώς και τεράστιες ποσότητες σκωρίας στο χώρο δείχνουν ότι οι Ρωμαίοι πιθανότατα επιδίδονταν σε μεταλλουργικές δραστηριότητες που τους απέφεραν αρκετές προσόδους. Φαίνεται όμως ότι η εχθρική φύση των ντόπιων κατέστησε επιτακτική την ανάγκη φύλαξης και τελικά την κατασκευή του πύργου.

Μια έπαυλη στα πορτογαλικά βουνά, δείγματα βιοτεχνικής δραστηριότητας και Ρωμαίου που γνέθουν… Αν ένας πύργος κρύβει τόσα μυστικά, τι γίνεται και με τους άλλους 23; Και πόσο πιο πολυδιάστατη είναι η αληθινή εικόνα ενός πολιτισμού που χάθηκε, απ’ όσο θέλουμε να πιστεύουμε;



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin