Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Πριν 8.000 χρόνια έγιναν οι πρώτες καλλιέργειες σταφυλιών

 
Ηλικία 8.000 ετών έχει η καλλιέργεια σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Sean Myles του Πανεπιστημίου Cornell, επικεντρώθηκε στη μελέτη 1000 δειγμάτων του «εξημερωμένου» σταφυλιού Vitis vinifera subsp. vinifera και του άγριου συγγενούς του V. vinifera subsp. sylvestris. Συγκρίνοντας το γενετικό υλικό στα δύο είδη, η ομάδα συμπέρανε ότι η ανθρωπότητα ξεκίνησε να εξερευνά τις ποικιλίες του σταφυλιού για την ανεύρεση της καταλληλότερης διασταύρωσης για την παραγωγή κρασιού 8.000 χρόνια πριν από την εποχή μας. Πώς όμως συνέβη αυτό; Η έρευνα «ταξίδεψε» την ομάδα πίσω στο χρόνο, στο Νότιο Καύκασο, απ’ όπου η καλλιέργεια των vinifera εξαπλώθηκε στη Εύφορη Ημισέληνο, την Κοιλάδα του Ιορδάνη και την Αίγυπτο. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνέβη πριν από 5.000 χρόνια.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συμπίπτει με την αποκάλυψη της αρχαιότερης εγκατάστασης παραγωγής κρασιού στο Σπήλαιο Areni 1 της Αρμενίας. Η έρευνα όμως αυτή ερευνά περισσότερο τη δυνατότητα διασταυρώσεων ποικιλιών, μια τεχνική στην οποία έγιναν μεγάλα άλματα στην πρώτη φάση της για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια – όταν προφανώς τα αποτελέσματα ικανοποιούσαν τον άνθρωπο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin