Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Τουρκική ταινία με την Άλωση της Πόλης - Ηρωας ο Μωάμεθ, ανθρωπάκι ο αυτοκράτορας!

ImageΤην Άλωση της Πόλης, ή αλλιώς την "ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας το 1453", όπως είπε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη, αποφάσισαν να κάνουν ταινία οι Τούρκοι εορτάζοντας την επέτειο τον ερχόμενο Μαϊο με τυμπανοκρουσίες όπως κάνουν κάθε χρόνο. Στην ταινία ηρωποιούνται, φυσικά τόσο ο Μωάμεθ, όσο και οι γενίτσαροι και δείχνουν τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ως ένα φοβισμένο ανθρωπάκι. 

  Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες, αλλά και από το τουρκικό κέντρο κινηματογράφου και έχει σαφώς προπαγανδιστικό "άρωμα". Είναι μια παραγωγή υψηλού κόστους με καθαρά προπαγανδιστικό προσανατολισμό, ανάδειξης του τουρκικού Έθνους, ενώ οι αναφορές στος λιγοστούς υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης (7.000 Βυζαντινοί και 2.000 μισθοφόροι οι περισσότεροι Γενουάτες) έναντι των 300.000 Τούρκων εξοπλισμένων με το υπερόπλο της εποχής, το κανόνι, είναι τουλάχιστον απαξιωματικές.

Και βέβαια οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν όποια ταινία θέλουν και να δείχνουν σε αυτή επίσης ότι θέλουν. Εδώ δεν έχουν σεβαστεί το παρόν, θα σεβαστούν το παρελθόν;
Αλλά είναι απορίας άξιο πως τόσοι και τόσοι Έλληνες σκηνοθέτες που επένδυσαν την επιτυχία τους επάνω στον εμφύλιο σπαραγμό, τα "πέτρινα χρόνια" κλπ, δεν σκέφθηκαν να δημιουργήοσυν μια ανάλογη ταινία που να αποδίδει την ιστορική πραγματικότητα χωρίς άσκοπους και ανούσιους ηρωσμούς. Άλλωστε στην περίπτωση της Άλωσης της Πόλης η Ιστορία μιλάει μόνη της. Ίσως γιατί δεν θέλουν να προωθήσουν "εθνικιστικά πρότυπα"...



πηγή : http://www.defencenet.gr






PostHeaderIcon Το… ξεχωριστό «κράτος» της Κρήτης και το Wikileaks

kriti_1

Ένα από τα σημεία που χτύπησαν πολύ άσχημα τους Έλληνες, κατά την διάρκεια των αποκαλύψεων του wikileaks, ήταν η ύπαρξη της ξεχωριστής χώρας “Κρήτης” σε κάποιο από αυτά. Αυτό δεν έτυχε ιδιαίτερου σχολιασμού από τα μέσα ενημέρωσης και απλά λίγο περισσότερο στο διαδίκτυο. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά. Τα τελευταία δέκα χρόνια ανακινείται από πολύ συγκεκριμένους κύκλους, κυρίως από το εξωτερικό το θέμα της Αυτονομίας της Κρήτης.
Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, όπου συναντά κανείς όρους όπως Κρητική σημαία, Κρητική Πολιτεία, Αυτόνομη Κρήτη, Ανεξάρτητη Κρήτη, Λαϊκή Δημοκρατία της Κρήτης κ.τ.λ.

Αρκετές σημαίες φιγουράρουν σε σπίτια ενώ υπάρχουν δεκάδες αυτοκίνητα στα οποία είναι τοποθετημένο το σύμβολο της Κρητικής Πολιτείας στις πινακίδες.Το φαινόμενο είναι εντονότερο στο Ηράκλειο, όπου οι Αρχές έχουν καταγράψει εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει κεντρικό τους σύνθημα την «Κρητική Πολιτεία» και το όραμα της «Αυτόνομης Κρήτης».

Μέχρι ενός σημείου μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει αυτές τις ενέργειες από περιθωριακές έως γραφικές. Είναι δε και πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες ο θετικά εννοούμενος τοπικισμός, ωθεί ανθρώπους που δεν το ξέρουν να χρησιμοποιούν “αυτοκόλλητα” με την συγκεκριμένη σημαία, χωρίς να σημαίνει κάτι παραπέρα από την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, για τους ίδιους, αλλά βολεύει και αυτούς που εξυφαίνουν τα δικά τους σχέδια.

Είναι γνωστή και δεδομένη η Τουρκική στάση η οποία αναζωπυρώνει θέματα (ΠΓΔΜ, Τσάμηδες) που κατά την άποψή τους είναι ακόμα«ανοικτά» και προσπαθεί συστηματικά να μας δημιουργήσει προβλήματα υποστηρίζοντας τους αντιπάλους μας.
kriti_2

Μέσα από τα παιχνίδια με την «Αυτονομία της Κρήτης» μια τέτοιου είδους προπαγάνδα θα βοηθήσει το Τουρκικό κράτος να μπορεί να αναδείξει ή να συνδυάσει με το ανύπαρκτο Κρητικό θέμα στο μέλλον επιπλέον ζητήματα τύπου «Μειονότητα Θράκης», «Αυτονομία Δωδεκανήσων κτλ.
Όπως μάλιστα αναφέρουν τοπικά μέσα της Κρήτης, το καλοκαίρι που μας πέρασε, στην Κρήτη έφτασαν ... απόγονοι τουρκοκρητικών που ζητούσαν να δούν τις περιουσίες των προγόνων τους!

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο η πέτρα του σκανδάλου;
Είναι προφανές ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν καταστάσεις. Όταν φτάνουμε όμως σε σημείο ακόμη και στα wikileaks να διαβάζουμε ότι υπάρχει κράτος “Κρήτη” τότε πρέπει να σκεφτούμε πιο σοβαρά το τι γίνεται γύρω μας.

Το θέμα φαίνεται ότι ευαισθητοποίησε και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ  Άδωνι Γεωργιάδη και Θάνο Πλεύρη, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην Βουλή μιλώντας εκτός αυτών που θέσαμε παραπάνω για “αντεθνική προπαγάνδα σε αθλητικούς χώρους από ομάδες ατόμων, επιχειρηματικές δραστηριότητες και λοιπά, που έχουν ως σκοπό την άμβλυνση του εθνικού φρονήματος των Κρητών, την διασπορά ψευδών ειδήσεων, και την δημιουργία αντεθνικού κλίματος στο νησί.

Και σημειώνουν: “το όλο θέμα της ανθελληνικής αυτής προπαγάνδας η οποία δύναται εν ευθέτω χρόνω να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις δεν θα πρέπει να αποκόπτεται από τα συνεχή δημοσιεύματα περί υπάρξεως πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κρήτη, και περί της ενδεχόμενης κατάργησης των αγροτικών επιδοτήσεων από την Ε.Ε.”

Ενώ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν είναι γνωστά στις αρμόδιες Υπηρεσίες τα ανωτέρω, και πώς παρακολουθείτε το συγκεκριμένο ζήτημα;
Γνωστά σε όλους είναι, θα απαντούσαμε εμείς. Όπως όμως είναι γνωστή και η απάθεια και η παθητικότητα των… αρμοδίων υπηρεσιών!
πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.com 

PostHeaderIcon Ελύτης… 31 χρόνια από το Νόμπελ, 16 χωρίς εκείνον

Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1979, όταν o Οδυσσέας Ελύτης παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τα χέρια του Σουηδού βασιλιά Κάρολου Γουστάβου. Και μ' εκείνη την καθιερωμένη, από το πρωτόκολλο, ελαφρά υπόκλιση ευγενείας "ο ποιητής του Αιγαίου" ύψωνε την Ελλάδα στους γαλαξίες του λόγου.
Ελύτης… 31 χρόνια από το Νόμπελ, 16 χωρίς εκείνον
Σήμερα, 31 χρόνια από τότε ,το όνομα "Ελύτης" αντιφεγγίζει στη γη της παγκόσμιας ποίησης. Δεκαέξι χρόνια μετά το θάνατό του, (18 Μαρτίου του 1996, από ανακοπή καρδιάς ) ο ποιητής είναι εδώ. Τραγουδιέται. Διαβάζεται. Μελετάται. Το όνομά του διαπέρασε το χρόνο: 'Έχει κι θάνατος τη δικιά του Ερυθρά Θάλασσα" .
Ο κατά κόσμων Οδυσσέας Αλεπουδέλης ,του Παναγιώτη και της Μαρίας Βρανά, με πατρική καταγωγή από την Παναγιούδα Λέσβου, γεννηθείς στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης, το τελευταίο παιδί από τα έξι της οικογένειας, ο γιός που αρνήθηκε να συνεχίσει το πατρικό εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας , πήρε δικό του όνομα για να πορευτεί στο δρόμο της ποίησης. Το "Ελύτης", γράφει ο μελετητής του Μάριο Βίτι, αποτελεί συνδυασμό της συλλαβής που προέρχεται από τις λέξεις "Ελλάδα", "Ελευθερία", "Ελένη" και της γενικής τοπωνυμικής κατάληξης των ονομάτων , όπως "Πολίτης". Είναι ένας ιαμβικός τρισύλλαβος, με ένα υγρό "λ" και γοητευτικό μουσικό τονισμό.

"Το πραγματικό μου όνομα κουβαλούσε το βάρος μιας μικρής εμπορικής και βιομηχανικής φήμης που για όσους το έφεραν με υπερηφάνεια -και ήταν όλοι τους άνθρωποι που μόνη τους φιλοδοξία ήτανε το κέρδος - θα ήταν μεγάλη δυστυχία να το δούνε να ταυτίζεται με την υπόσταση ενός ποιητικού έργου παράξενου και ριψοκίνδυνου" εξηγεί στα κατοπινά χρόνια της καταξίωσής του ο ποιητής. 

Και συνεχίζει : "Πήρα ψευδώνυμο γιατί θα ήτανε ντροπή να φτιάξω ένα έργο για το οποίο αφιέρωνα όλες μου τις δυνάμεις, όλο μου το πάθος μου για την αφιλοκέρδεια και να το ταυτίσω ,ύστερα ,με ένα όνομα συνυφασμένο με ο, τι ατομικά εγώ μισώ, δηλαδή, το… πρακτικό πνεύμα, την εμπορική πίστη, τον άκρατο ωφελιμισμό". (Συνέντευξη για την οικογένεια Αλεπουδέλη, ψηφιοθήκη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Η δόξα, που ήρθε το 1964 με την μελοποίηση του "'Αξιον Εστί" από τον Μίκη Θεοδωράκη και οι υποδοχή που είχαν τα προηγούμενα έργα του "Προσανατολισμοί" , " Ήλιος ο Πρώτος", "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας", " Η καλοσύνη στις λυκοποριές" , δεν τον άλλαξαν.

Τιμήθηκε και βραβεύτηκε από πολλούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του κόσμου. Ταξίδεψε σε Ευρώπη και Αμερική τιμώμενος για το έργο του με το οποίο ανανέωσε την ποίηση . Ως το τέλος του ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Σκουφά. Ο κομψός του λόγου, ο μεγάλος λυρικός και μεγάλος δραματικός. Ο μετατροπέας του στοχασμού σε γλώσσα συγκίνησης. Ο αλχημιστής του ηθικού και του φυσικού στοιχείου. Ο αρχαϊκός ,αλλά και ο μοντερνιστής. Ο μυθοπλάστης και ο ιστορικός. Ο μάστορας της μεταφοράς και της παρομοίωσης.

πηγή: http://www.newsday.gr

PostHeaderIcon Προσκληση σε Δειπνο με τα Ανθρωπινα Δικαιωματα



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10/12) και στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Μαραθωνίου Γραμμάτων 2010, η Διεθνής Αμνηστία συνδυάζει, επί τέταρτη συνεχή χρονιά, τη γεύση με τον ακτιβισμό, διοργανώνοντας τη δράση «Taste For Justice», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, σε 35 εστιατόρια της Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια ενός εκλεκτού δείπνου στο εστιατόριο της επιλογής τους, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν τις ιστορίες ανθρώπων από όλον τον κόσμο που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αλλά και να τους στηρίξουν με τον πιο απλό τρόπο: υπογράφοντας μια κάρτα συμπαράστασης και ελπίδας ή στέλνοντας ένα sms πίεσης προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Αναμνηστικά σουβέρ της δράσης «Taste For Justice» θα περιμένουν του επισκέπτες σε όλα τα τραπέζια, για να θυμίζουν ότι η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Κάθε υπογραφή έχει μοναδική δύναμη. Υπενθυμίζει στους ανθρώπους που πέφτουν θύματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους ότι δεν είναι μόνοι.

Πιέζει, παράλληλα, τις κυβερνήσεις, ώστε να σέβονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους. Φέτος, η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλους και όλες να δώσουν κουράγιο και ελπίδα στον καθολικό ιερέα Πατέρα Αλεχάντρο Σολανίντε από το Μεξικό, του οποίου η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή προσέφερε καταφύγιο και βοήθεια σε μετανάστες, προστατεύοντάς τους από τις εγκληματικές συμμορίες, που τους εκμεταλλεύονται και τους κακοποιούν. 

Τους καλεί επίσης να πιέσουν την κυβέρνηση της Κίνας να απελευθερώσει την Μάο Χεγκενφεγκ, που έχει καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα, επειδή αγωνίζεται για την υπεράσπιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών. Για την υπόθεση της Μάο, η συλλογή των υπογραφών θα γίνει μέσω SMS, στέλνοντας ΔΑ, κενό και ονοματεπώνυμο στο 54344 (χρέωση, 1,23€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Οι υπογραφές συμπαράστασης και πίεσης μπορούν να φέρουν αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων. Στις 6 Οκτωβρίου 2010, αποφυλακίστηκε η Μπιρτουκάν Μιντέξα, αιθιοπικής καταγωγής υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία πριν δύο χρόνια είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη λόγω της ακτιβιστικής της δράσης, Η Διεθνής Αμνηστία είχε υιοθετήσει τη Μπιρτουκάν ως κρατούμενη συνείδησης και είχε συγκεντρώσει τις εκκλήσεις ανθρώπων από όλον τον κόσμο για να ασκήσει πίεση στις αιθιοπικές αρχές. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και οι εκκλήσεις όλων όσων είχαν συμμετάσχει στη δράση «Taste For Justice», το 2009.

Από την ίδρυσή της, το 1961, η Διεθνής Αμνηστία έχει συμβάλει στην απελευθέρωση περισσότερων από 75.000 κρατούμενων συνείδησης, παρακινώντας χιλιάδες ανθρώπους να στείλουν κάρτες συμπαράστασης ή γράμματα πίεσης προς τις κυβερνήσεις τους.

πηγή : http://www.amnesty.org.gr

PostHeaderIcon Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Το όραμα ήταν ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Δυστυχώς, αν και έχουν περάσει 62 χρόνια από τότε, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλά κράτη παραμένει δέσμευση και υποχρέωση σε θεωρητικό επίπεδο…

πηγή : http://www.newsday.gr

PostHeaderIcon Σαν σήμερα

536
Ο Στρατηγός του Βυζαντίου Βελισσάριος, μετά την νίκη του επί των Οστρογότθων του Θεοδωρίχου, εισέρχεται θριαμβευτής στην Ρώμη.


1649: Ο γάλλος στρατάρχης Πραλίν καλεί τους φίλους του στη γαλλική πόλη Μπορντό και τους παρουσιάζει μια λιχουδιά που πήρε τ' όνομά του (πραλίνα).

1832
Η Σάμος αναγνωρίζεται από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ ως αυτόνομη ηγεμονία, υποτελής στην Τουρκία.

1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

1936: Ο βασιλιάς της Μ. Βρετανίας, Εδουάρδος ο 8ος, παραιτείται για να παντρευτεί μία κοινή θνητή, την Ουόλις Σίμσον.

1948: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

1963: Ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1991: Στο Συμβούλιο Κορυφής στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υιοθετείται το κείμενο για την ένωση της Ευρώπης και στη θέση της ΕΟΚ δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. («Συνθήκη του Μάαστριχτ»)


PostHeaderIcon Καλημέρα


Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin