Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Διάσκεψη για το κλίμα στο Κανκούν

image 
Σε αντίθεση με τους Δανούς διοργανωτές της Συνόδου για το περιβάλλον πέρυσι στην Κοπεγχάγη που δημιουργούσαν κλίμα καχυποψίας στους συμμετέχοντες οι Μεξικανοί είχαν προϊδεάσει για ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες γεγονός που λειτούργησε θετικά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Έτσι με την συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν θα σωθεί βέβαια ο πλανήτης, σώθηκαν όμως οι διαπραγματεύσεις του Ο.Η.Ε και δημιουργήθηκε κλίμα αισιοδοξίας  για την επίτευξη μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το 2011 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.
 Από τα πιο θετικά σημεία του κειμένου που υπέγραψαν πάνω από 190 χώρες είναι η μείωση των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών κατά 25-40% μέχρι το 2020 έτσι ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 2∘ C, σενάριο καταστροφικό όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες. Πρόοδος σημειώθηκε και σε άλλα ανοιχτά ζητήματα όπως η αποδοχή κοινής μεθοδολογίας για την καταγραφή, παρακολούθηση και αναφορά των εκπομπών σε όλες τις χώρες. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία πράσινου ταμείου για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες στην πρόσβαση καθαρών τεχνολογιών και στην προσαρμογή τους στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στόχος είναι το πράσινο ταμείο να συγκεντρώνει ετησίως 100 δις δολάρια έως το 2020. Δεν διευκρινίστηκε όμως από πού θα προέλθουν οι σχετικοί πόροι. Πολύ θετικές και οι αποφάσεις που πάρθηκαν για την προστασία των τροπικών δασών τερματίζοντας την αποψίλωσης τους.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Διάσκεψης στο Κανκούν οι εκπρόσωποι τύπου των Οικολόγων-Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος τονίζουν: «Η συμφωνία του Κανκούν μπορεί να μην επαρκεί για την προστασία του κλίματος, επαρκεί όμως για την αναζωογόνηση των διεθνών προσπαθειών στην κατεύθυνση αυτή. Στην διάθεση μας δεν έχουμε παρά ελάχιστο χρόνο. Η Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να καταβάλλει κάθε πίεση στους επόμενους 12 μήνες ώστε το Δεκέμβριο του 2011 στη Νότια Αφρική οι κυβερνήσεις του κόσμου να δεσμευτούν σε μια παγκόσμια συμφωνία, συμβατή με τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, δίκαιη προς τις φτωχότερες χώρες και χωρίς παράθυρα διαφυγής για τις πλουσιότερες».

Μετά από μια χρονιά απογοήτευσης που το θέμα κλιματική αλλαγή δεν αποτελούσε προτεραιότητα για τον πολιτικό διάλογο, οι αποφάσεις στο Κανκούν δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας και θέτουν πιο ισχυρές βάσεις για τις συζητήσεις του χρόνου στη Νότια Αφρική. 

πηγή : http://www.athensvoice.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin