Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Η πλατεία Θεάτρου αλλάζει πρόσωπο

 
Ενας μικρός, κρυμμένος κήπος με τρεχούμενο νερό. Πού; Στην καρδιά της Αθήνας, αλλά σε ένα από τα πλέον υποβαθμισμένα σημεία της: την πλατεία Θεάτρου. Αυτή είναι η πρόταση που ήρθε πρώτη στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της περιοχής, τον οποίο προκήρυξε η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων. Τα βραβευμένα σχέδια υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Ματθαίος Παπαβασιλείου και Βαλεντίνα Καρβουντζή , οι οποίοι, όπως λένε, θέλησαν με την ιδέα τους να αναδείξουν «την αξία των μαλακών δαπεδοστρώσεων αλλά και τη σπουδαιότητα της φύσης στη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών».
Η ιδέα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού γεννήθηκε την άνοιξη του 2010, όταν η ΕΑΧΑ θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα του τμήματος που περικλείει την πλατεία Θεάτρου, την περιοχή Γεράνι, το τρίγωνο μεταξύ των οδών Πειραιώς, Αθηνάς και Ευριπίδου. «Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό. Μέτρησε και η υπόσχεσή μας για “περισσότερη αρχιτεκτονική” στην πόλη μας με την επιλογή τής εκ νέου χρήσης του θεσμού των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, που τουλάχιστον για την Αθήνα είχε σε μεγάλο βαθμό υποβαθμιστεί, αν όχι ξεχαστεί» λέει η πρόεδρος της Ενοποίησης, αρχιτέκτων-πολεοδόμος κυρία Ντόρα Γαλάνη. Αν ο διαγωνισμός όμως είναι το πρώτο βήμα, το ουσιαστικότερο είναι η υλοποίησή του, η οποία αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αλλωστε, αν το κό στος του διαγωνισμού ήταν περί τις 100.000 ευρώ, αντιστοίχως ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στο 1,5 εκατ. ευρώ.

«Στόχος του διαγωνισμού είναι η αναβάθμιση της περιοχής και η αναζήτηση νέου προσώπου για την πλατεία Θεάτρου με τρόπο ώστε να αντιμετωπισθεί όλος ο χώρος και στις τρεις του διαστάσεις, να διατυπωθούν προτάσεις για την οδό Μενάνδρου, τον άξονα που οδηγεί προς το Εθνικό Θέατρο και την πλατεία που προτίθεται ο Δήμος Αθηναίων να διαμορφώσει στον χώρο όπου κατεδάφισε το κτίριο του ΝΑΤ» προσθέτει η κυρία Γαλάνη. Η ίδια βέβαια παραδέχεται ότι μια αρχιτεκτονική-πολεοδομική προσέγγιση δεν αρκεί από μόνη της για να ανατραπεί το σκηνικό. Ούτε ότι θα απομακρυνθούν έτσι τα φαινόμενα γκετοποίησης που έχουν εμφανιστεί στην ευρύτερη περιοχή. «Δείχνει όμως την πρόθεση της πολιτείας να είναι παρούσα και να αναζητεί λύσεις για μια νέα εικόνα αλλά και λειτουργία για το κέντρο της» επισημαίνει. Τα παράλληλα μέτρα μάλιστα που για την ΕΑΧΑ θεωρούνται αναγκαία (πλην βεβαίως της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού, των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας κ.λπ.) θα πρέπει να στοχεύουν στην ανάκτηση των γειτονιών που θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο διατηρώντας επιχειρήσεις εμπορίου και βιοτεχνιών, αλλά κυρίως στην αναζήτηση κατοίκων.

Με το δεύτερο βραβείο τιμήθηκε η ομάδα των Joao Ρrates Ruivo, Rachel Μaria Οliveira, Βασίλη Οικονομόπουλου και με το τρίτο οι Διονύσης Ζαχαριάς , Αλεξάνδρα Στράτου, Φίλιππος Φωτιάδης.

Στο βάθος... μικρός κήπος
Για τους δύο αρχιτέκτονες η δημιουργία του μικρού κήπου στην περιοχή φαίνεται ότι, ως ιδέα, ήταν μονόδρομος. «Σε μια περιοχήόπως η πλατεία Θεάτρου και οι γειτονικοί της δρόμοι που είναι καταγεγραμμένοι στο συλλογικό υποσυνείδητο ως ανεπιθύμητος τόποςη ελπίδα για την αναγέννηση της πόλης θα μπορούσε να εκφραστεί με τη δημιουργία ενός μικρού κήπου, που βρίσκεται ως εξαίρεση στο κέντρο μιας ασφυκτικής πόλης, η οποία έχασε ήδη από τον προηγούμενο αιώνα την επαφή με την ουσία του αττικού τοπίου» λένεο Ματθαίος Παπαβασιλείου και η Βαλεντίνα Καρβουντζή.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ 
 
η Ολες οι προτάσεις που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό παρουσιάζονται «επί τόπου» στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3) η Ως τις 4 Ιανουαρίου



πηγή : tovima.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin