Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Σε αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων προχωρά η Ισπανία


Κατά 1,3% αυξάνει η ισπανική κυβέρνηση το όριο για τον κατώτατο μισθό, που βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από την υπόλοιπη ΕΕ, σε μία κίνηση που ο Ισπανός πρωθυπουργός Χ.Θαπατέρο χαρακτηρίζει «κίνηση αλληλεγγύης εν μέσω της κρίσης». Αύξηση και στις συντάξεις, ιδιαίτερα τις χαμηλές, ανακοίνωσε επίσης η ισπανική κυβέρνηση την Πέμπτη ενώ η Μαδρίτη ετοιμάζεται να αυξήσει στα 67 τα όρια συνταξιοδότησης.


Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 1,3%, επιβεβαίωσε ο Χ.Θαπατέρο. Ο κατώτερος μισθός θα διαμορφωθεί έτσι στα 641,56 ευρώ, από τα 633,30 ευρώ, την στιγμή που το ποσοστό των ανέργων στην Ισπανία φτάνει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του 20%.

Παράλληλα, όλες οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 1,3% το 2011, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι κατώτερες συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2,3%.

Ο Χ.Θαπατέρο ανέφερε πάντως ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα γίνουν «με ευελιξία». Η μεταρρύθμιση, που θα ανεβάσει στα 67 τα όρια ηλικίας, θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 28 Ιανουαρίου.

Στην αρχή της δεύτερης θητείας του, το 2008, ο Χ.Θαπατέρο είχε υποσχεθεί πως ο κατώτερος μισθός, ένας από τους χαμηλότερους στη ζώνη του ευρώ, θα φτάσει το 2012 τα 800 ευρώ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη βούλησή του να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν η μεταρρύθμιση των συντάξεων, την οποία ζητούν οι αγορές και θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε αγώνα... δρόμου οι Ισπανίδες μέλλουσες μητέρες

Παράλληλα, η πολιτική λιτότητας στην Ισπανία έχει μάλλον περίεργα παράπλευρα αποτελέσματα: Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, αρκετές ετοιμόγεννες Ισπανίδες φαίνεται ότι προσπαθούν να επισπεύσουν τη γέννα πριν τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς.

Ο λόγος είναι η κατάργηση του επιδόματος των 2.500 ευρώ που δίνεται για κάθε νέα γέννηση, και είχε υιοθετηθεί τον Ιούλιο του 2007 για να ενισχυθεί το ποσοστό των γεννήσεων της χώρας.

Η κατάργηση τίθεται σε ισχύ από την 1/1/2011, και έτσι το πρώτο μωρό του χρόνου θα είναι, από αυτήν την άποψη, το πρώτο «άτυχο» --οπότε κάποιες έγκυοι ζητούν από τους γιατρούς τους να επισπεύσουν τον τοκετό.

Το θέμα αυτό συζητείται σε πολλά ισπανικά διαδικτυακά φόρουμ, ενώ κάποιοι επισκέπτες δίνουν ακόμα και συμβουλές για την πρόκληση πρόωρου τοκετού, για παράδειγμα προτείνουν στις γυναίκες να πιουν τσάι με βατόμουρο ή να ανέβουν σκάλες.

Πάντως οι γυναικολόγοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το θέμα. «Ο πρόωρος τοκετός για 2.500 ευρώ είναι χαζομάρα» δήλωσε ο Χουάν Χοσέ Βιντάλ, διευθυντής γυναικολογίας μίας κλινικής της Μαδρίτης στην κρατική τηλεόραση RTVE.

Πηγή: tovima.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin