Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Γιγάντιο αντικείμενο εκσφενδονίζει κομήτες στη Γη

Ένα γιγάντιο σκοτεινό αντικείμενο φαίνεται να βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες.
Οι περισσότεροι κομήτες, που κινούνται στο εσώτερο ηλιακό σύστημα, φαίνεται να προέρχονται από την εξωτερική περιοχή του νέφους Oort -μία περιοχή παγωμένης σκόνης και συντριμμιών, απομεινάρια της γέννησης του ηλιακού συστήματος.
Το νέφος ξεκινάει από ένα σημείο περίπου 150 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τον Ήλιο και εκτείνεται για περίπου 3 έτη φωτός, ενώ περιέχει δισεκατομμύρια κομήτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μικροί και κρυμμένοι.

Νέοι υπολογισμοί δείχνουν πως ένα μεγάλο αντικείμενο, περίπου 4 φορές μεγαλύτερο από τον Δία, ίσως να ευθύνεται για την αποστολή κομητών προς τη Γη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τους κομήτες στο νέφος Oort και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα 25% εξ αυτών χρειάζεται σπρώξιμο από ένα σώμα, τουλάχιστον στο μέγεθος του Δία, για να μπορέσει να αλλάξει τροχιά.

Οι αστροφυσικοί John Matese και Daniel Whitmire από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, έχουν μία θεωρία που λέει πως «κάτι μικρότερο από το Δία δεν θα ήταν αρκετά δυνατό για να κάνει μία τέτοια δουλειά.»

Οι δύο τους πιστεύουν πως το ηλιακό μας σύστημα έχει έναν «κρυφό» σύντροφο, που μέχρι στιγμή δεν έχει εντοπιστεί.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το νέφος με τη βοήθεια του WISE, του υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA, που μπορεί να εντοπίζει σκοτεινά αντικείμενα.

Ο Matese δήλωσε: «Πιστεύω πως όλο το θέμα θα λυθεί μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, γιατί υπάρχουν έρευνες που διεξάγονται και υπερτερούν του δείγματος του κομήτη που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας.

Το εάν υπάρχουν ή όχι αυτού του είδους οι ασυμμετρίες στις κατευθύνσεις απ' όπου προέρχονται οι κομήτες, θα αποδειχτεί οριστικά με αυτές τις έρευνες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το WISE θα διαψεύσει ή θα επιβεβαιώσει τις εικασίες μας.»
Περίπου 3.200 κομήτες μεγάλης περιόδου είναι γνωστοί, με πιο διάσημο τον κομήτη Hale-Bopp, ο οποίος ήταν ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι μεταξύ του 1996 και του 1997.

Ο κομήτης Halley, που εμφανίζεται κάθε 75 χρόνια, είναι μικρής περιόδου και έρχεται από διαφορετικό σημείο του ηλιακού συστήματος, που ονομάζεται Κυπέρεια Ζώνη (Kuiper Belt).

Εάν υπάρχει, ο νέος πλανήτης είναι τόσο παγωμένος που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ενδεχομένως να βρεθεί 30.000 αστρονομικές μονάδες μακριά από τον Ήλιο. Μία αστρονομική μονάδα είναι η απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη εκφράσει την άποψή τους ότι το κρυμμένο αστέρι, το οποίο ονομάζουν Νέμεση, ίσως να υπάρχει σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός μακριά από τον Ήλιο.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, κατά την τροχιά του, εισέρχεται τακτικά στο νέφος Oort, σπρώχνοντας τις τροχιές πολλών κομητών που βρίσκονται εκεί, αναγκάζοντας κάποιους να πέσουν προς τη Γη.

«Οι περισσότεροι πλανητικοί επιστήμονες δεν θα εκπλήσσονταν εάν ο μεγαλύτερος άγνωστος σύντροφος είχε το μέγεθος του Ποσειδώνα ή μικρότερο, αλλά ένα αντικείμενο στο μέγεθος του Δία σίγουρα αποτελεί μεγάλη έκπληξη,» προσθέτει ο Matese.

«Εάν οι εικασίες μας αποδειχτούν πράγματι αληθείς, θα πρέπει να δούμε πως βρέθηκε εκεί και πως μπορεί ενδεχομένως να επηρέασε τις επακόλουθες κατανομές των κομητών και, σε μικρότερο βαθμό, των γνωστών πλανητών.»



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin