Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon 29.500 ευρώ για έγγραφο του '21


Έναντι 29.500 ευρώ πουλήθηκε το χειρόγραφο του φιλικού και αγωνιστή της επανάστασης του '21 Χριστόφορου Περραιβού στο οποίο στηρίχθηκε η τρίτη έκδοση, το 1857, του έργου του «Ιστορία του Σουλίου και Πάργας».



Η αξία του συγκεκριμένου χειρογράφου, που δημοπρατήθηκε από τον οίκο "Βέργος", αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, δεδομένου του ότι η "Ιστορία" του Χριστόφορου Περραιβού παραμένει ακόμα ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για την κοινωνική οργάνωση των Σουλιωτών και τους ηρωικούς αγώνες τους εναντίον του Αλή Πασά.
Να σημειωθεί ότι κυκλοφόρησε ο Ά τόμος για πρώτη φορά το 1803 ανώνυμα και με κρυπτογραφημένο όνομα συγγραφέα το 1815 ως ολοκληρωμένη έκδοση. Στην έκδοση που ακολούθησε το 1857, ο συγγραφέας προέβη σε πολυάριθμες διορθώσεις και συμπληρώσεις.

Ο Χριστόφορος Περραιβός, 1773-1863, ήταν ο μοναδικός από τους συναγωνιστές του Ρήγα που γλίτωσε την εκτέλεση και διέσωσε λεπτομέρειες του μαρτυρίου του, καθώς αργότερα συνέγραψε τη βιογραφία του.

Συνέλεξε το υλικό για την "Ιστορία" κατά τη διαμονή του στην Πάργα, όπου συναναστράφηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους Σουλιώτες, συμμετέχοντας στους αγώνες τους.

Στην ίδια δημοπρασία, υψηλές τιμές έπιασαν μια ποιητική συλλογή του Καβάφη (2.242 ευρώ), μια επιστολή του Κεμάλ Ατατούρκ προς το βασιλιά Γεώργιο Β΄ (2.360 ευρώ) και μια προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες (8.260 ευρώ).

Πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin