Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Κυριακή 13 Μαΐου 2012

PostHeaderIcon Νίκος Καλοτεράκης: ο Έλληνας γραφίστας του Τιτανικού



Ένα από τα σχέδια του Καλοτεράκη
Σε πρόσωπο των ημερών έχει εξελιχθεί ο ομογενής γραφίστας Νίκος Καλοτεράκης, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τζέιμς Κάμερον για την εικονογράφηση του ναυαγίου του Τιτανικού, για λογαριασμό του περιοδικού National Geographic. 


Η έκδοση του περιοδικού για τα 100 χρόνια από το ναυάγιο έγινε ανάρπαστη. Ο Νίκος Καλοτεράκης μετανάστευσε στην Αυστραλία πριν 15 χρόνια και ξεκίνησε τη συνεργασία του με το αμερικανικό περιοδικό «Popular Science», το οποίο φιλοξενούσε τις εικονογραφήσεις του τα τελευταία χρόνια. Αργότερα, τον προσέγγισε το National Geographic. 


 Οι εικονογραφήσεις ήταν τόσο εντυπωσιακές, που όταν ο σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης ταινίας Τιτανικός, Τζέιμς Κάμερον, συνεργάστηκε με το περιοδικό για την επετειακή του έκδοση, προς τιμήν των 100 χρόνων από το ναυάγιο του Τιτανικού, το όνομα του Ν.Καλοτεράκη «έπεσε στο τραπέζι». Ο Νίκος Καλοτεράκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης. Στην Ελλάδα έδειξε αρχικά το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία, το σχέδιο και τις γραφικές τέχνες, αλλά ακολούθησε η μετανάστευσή του στην Αυστραλία το 1997 με την Ελληνοαυστραλή σύζυγό του. «Ήμουν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή» δήλωσε ο ίδιος. 


 «Τους άρεσε η λεπτομέρεια στη δουλειά μου και το όνομα μου ακούστηκε ξανά όταν ξεκίνησαν το σχέδιο του Τιτανικού με τον Τζέιμς Κάμερον. Το σχέδιο πήρε πέντε μήνες από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό που χρειάστηκε να κάνω, ήταν να εικονογραφήσω ακριβώς, βήμα προς βήμα το πώς βυθίστηκε ο "Τιτανικός". Εργάστηκα με μια ομάδα ειδικών, ωκεανογράφους, καλλιτέχνες και επιστήμονες που είχαν επισκεφθεί και μελετήσει το έκθεμα για χρόνια. 




Ο "Τιτανικός" για εκείνους -όπως και για τον Κάμερον- είναι ένα πάθος που κρατά εδώ και πολλά χρόνια». Σε αυτό που έδωσαν έμφαση όσον αφορά τις εικονογραφήσεις ήταν να είναι όσο το δυνατόν πιο ιστορικά και τεχνικά ακριβείς. «Βρισκόμουν σε επικοινωνία με το National Geographic και την ομάδα του Τζέιμς Κάμερον καθημερινά μέσω βίντεο, επεξηγώντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη αυτών των ανθρώπων προκαλεί έμπνευση. Δεν έχω δουλέψει με κανένα άλλο σχέδιο που να έδινε τέτοια μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια» τόνισε ο Νίκος Καλοτεράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έκδοση του National Geographic για τα 100 χρόνια του Τιτανικού έγινε ανάρπαστη και πούλησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη έκδοση, τα τελευταία τρία χρόνια.




via

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin