Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

PostHeaderIcon Πιο επιθετικό το Αλτσχάιμερ όταν εμφανίζεται νωρίς



Όσο πιο νωρίς στη ζωή του κανείς εμφανίσει Αλτσχάιμερ, τόσο πιο επιθετικά η ασθένεια θα εξελιχθεί. Η εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου είναι πιο βραδεία στους ανθρώπους άνω των 80 ετών σε σχέση με όσους είναι πιο νέοι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος εμφάνισης της ανίατης νόσου αυξάνει με την ηλικία και έως τα 85 είναι περίπου 50%, δηλαδή ένας στους δύο ηλικιωμένους είναι πιθανό να την εμφανίσει. 

 Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα πιο αργά στη ζωή τους, βιώνουν μία πιο αργή εξέλιξη της ασθένειας, σε σχέση με όσους το Αλτσχάιμερ κάνει την εμφάνισή του στα 65 ή τα 70, οπότε η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι πιο γρήγορη.

 Οι ερευνητές του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Ντομινίκ Χόλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό «PLoS ONE», επισήμαναν ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον διαφορετικό ρυθμό επιδείνωσης των συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς. 

 Είναι, όπως είπαν, δυνατό ένας πολύ ηλικιωμένος να πάσχει από Αλτσχάιμερ, αλλά αυτό να μην έχει γίνει αντιληπτό, επειδή τα συμπτώματα εξελίσσονται πιο αργά. Σημειωτέον ότι η ακριβής διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει μόνο με νεκροψία του εγκεφάλου μετά τον θάνατο. Οι ερευνητές μελέτησαν 723 άτομα ηλικίας 65 έως 90 ετών, κάνοντας διαδοχικά τεστ κάθε έξι ή 12 μήνες.

 Η μελέτη έδειξε ότι οι νεαρότεροι ασθενείς με Αλτσχάιμερ χάνουν τις νοητικές ικανότητές τους με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους γηραιότερους. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί η νόσος είναι πιο επιθετική στα άτομα μικρότερης ηλικίας. Η ασθένεια, για την οποία ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία, καταστρέφει βαθμιαία τα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια της μνήμης, της επικοινωνίας και της ικανότητας εκτέλεσης των καθημερινών εργασιών. Όσο ο πληθυσμός στις ανεπτυγμένες χώρες γερνάει, τόσο το πρόβλημα του Αλτσχάιμερ θα γίνεται πιο σοβαρό.

1 σχόλια :

akrat είπε...

πρέπει να ψαχτώ..

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin