Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon WSJ: «Γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να μοιάσει στην Τουρκία;»



H εφημερίδα WSJ με σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο "Turkey's Tough Lessons for Greece: Cut Spending and Retool Economy" αναρωτιέται "Γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να μοιάζει με την Τουρκία;".
Στο άρθρο δημοσιεύονται απόψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση το 2001.
Όπως τονίζεται στο άρθρο, ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφερθεί στην επιτυχία της Τουρκίας και στην ανάκτηση της οικονομίας της, μετά την κρίση του 2001.
Ο συντάκτης κριτικάρει τους 'Ελληνες, και διερωτάται γιατί η χώρα μας έχει ακόμα ασαφή τρόπο διάσωσής της. Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής και στην απόφαση του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Αθήνα αλλά και τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Christine Lagarde .
Σύμφωνα με τον Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργό οικονομίας της Τουρκίας ο οποίος σχεδίασε το σχέδιο ανάκαμψης της Τουρκίας το 2001: "Η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει. Αλλά υπάρχει μία τεράστια διαφορά στη διάθεση των δύο χωρών: η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια και να επιτρέψει στο νόμισμά της να υποτιμήσει, διότι σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι μέρος της ζώνης του ευρώ".
"Υπάρχουν κι άλλες βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο αιώνιων αντιπάλων, από τότε που οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453. Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από σχεδόν κάθε μέτρο, έχει ένα δυναμικό τομέα της μεταποίησης και πολύ νεότερο πληθυσμό από την Ελλάδα" αναφέρει ο πρώην υπουργός οικονομίας της Τουρκίας και φυσικά καταλήγει στο ότι η Ελλάδα δεν πήρε κανένα μάθημα από το σχέδιο διάσωσης της χώρας του.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin