Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Φονικός ιός στα ράφια της Lidl

Την άμεση ανάκληση κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος, τα οποία εισήχθησαν από τη Γερμανία και περιείχαν επικίνδυνο στέλεχος του ιού, διέταξε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

Ο ΕΦΕΤ εντόπισε σε κατάστημα της αλυσίδας LIDL στη Β. Ελλάδα το παθογόνο βακτήριο E.coli O157 σε κατεψυγμένο προϊόν κιμά βοδινού κρέατος και σε κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια, επίσης βοδινού κρέατ
Ο ΕΦΕΤ εντόπισε σε κατάστημα της αλυσίδας LIDL στη Β. Ελλάδα το παθογόνο βακτήριο E.coli O157 σε κατεψυγμένο προϊόν κιμά βοδινού κρέατος και σε κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια, επίσης βοδινού κρέατος


Ανησυχία και προβληματισμό στο καταναλωτικό κοινό προκάλεσε η αποκάλυψη πως έχει εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου E.coli μέσω εισαγόμενων από τη Γερμανία κατεψυγμένων προϊόντων κιμά, που πωλούνταν από τα ράφια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ LIDL.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εντόπισε σε κατάστημα της αλυσίδας στη Β. Ελλάδα το παθογόνο βακτήριο E.coli O157 σε κατεψυγμένο προϊόν κιμά βοδινού κρέατος (σε κλειστή συσκευασία των 500 gr -2X250 gr- με την επωνυμία "Marvest", με αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011) και σε κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια, επίσης βοδινού κρέατος (σε κλειστή συσκευασία του ενός κιλού, επίσης με την ονομασία "Marvest", με αριθμό παρτίδας L1 102 ΒΤ και ημερομηνία λήξης 8-11-2011). Και τα δύο προϊόντα διακινήθηκαν από τη γερμανική εταιρεία Vion.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την ελληνική αγορά και κάλεσε τους καταναλωτές που τα έχουν αγοράσει να μην τα καταναλώσουν. Οι συγκεκριμένες παρτίδες αφορούν συνολικά 800 κιλά βοδινού κιμά και 5.120 τεμάχια του άλλου προϊόντος.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό πως το βακτήριο E.coli O157 που ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα είναι διαφορετικό από τον ορότυπο Ο104 που προκάλεσε πρόσφατα μεγάλες επιδημίες στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιώργος Νυχάς, επισήμανε πως το στέλεχος είναι εξίσου επικίνδυνο με εκείνο που προκάλεσε τις επιδημίες. Ωστόσο κάλεσε τους καταναλωτές να μην ανησυχούν, γιατί οι αρμόδιες αρχές (ΕΦΕΤ, ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν άριστα αντανακλαστικά και από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους εντόπισαν έγκαιρα το πρόβλημα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η απάντηση της εταιρείας

Σε ανακοίνωσή της η LIDL Hellas κάνει λόγο για "υποψία" παρουσίας του βακτηρίου E.Coli στα δύο συγκεκριμένα κατεψυγμένα προϊόντα, τα οποία αποσύρθηκαν άμεσα από τα ράφια της αλυσίδας για προληπτικούς λόγους.
"Οι αρμόδιες Aρχές στην Ελλάδα έχουν την υποψία παρουσίας του βακτηρίου Escherichia Coli για τα προϊόντα με κιμά από βοδινό κρέας του προμηθευτή Vion. Η εταιρεία παραγωγής είναι μια διεθνής εμπορική επιχείρηση διανομής προϊόντων κρέατος", αναφέρει και προσθέτει: "Η LIDL Hellas, κατόπιν ενημέρωσης των Αρχών και για λόγους προληπτικής προστασίας των καταναλωτών, αντέδρασε άμεσα, αποσύροντας τα παραπάνω προϊόντα από τους χώρους πώλησης".
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα αποσύρθηκε από τα καταστήματα της LIDL στη γαλλική αγορά παρτίδα με ύποπτα μπιφτέκια, τα οποία ενοχοποιήθηκαν για τη νοσηλεία πέντε παιδιών με τροφική δηλητηρίαση, σε κλινική στη Βόρεια Γαλλία.
Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, στα συγκεκριμένα μπιφτέκια, που είχαν καταναλώσει τα παιδιά, ανιχνεύθηκε στέλεχος του βακτηρίου E.Coli, διαφορετικό από αυτό που προκάλεσε την επιδημία στη Γερμανία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin