Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Ευ. Βενιζέλος: «Ισχυρή η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα»



Αποφασιστικό και αισιόδοξο μήνυμα για υπερπήδηση των εμποδίων και αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έστειλε, από την Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας παράλληλα ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ισχυρή» και ότι «μπορεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη και πρακτική μορφή».

Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε το χθεσινό πρόγραμμά του, με σειρά συναντήσεων που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα και με ομιλία του στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες».
Αρχικά αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα που προέκυψε στον χώρο της Ευρωζώνης και στην εξέλιξη των γεγονότων με τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στα προγράμματα για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που ακολούθησαν, τα οποία, όπως είπε, βασίζονται κυρίως σε μηχανισμούς που καθιερώθηκαν μετά το ελληνικό πρόγραμμα.

Επισήμανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η κρίση είναι πιο περίπλοκη. Δεν είναι μόνο το υπερβολικό χρέος, αλλά και το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά σ' ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το υπερβολικό μέγεθος της κατανάλωσης σε σχέση με την παραγωγή.

Με στοιχεία κατέγραψε τις κυβερνητικές επιλογές και σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όλα τα επίπεδα, όπως τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος, τη δραστική μείωση της παραοικονομίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα κάνουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, προσθέτοντας επίσης ότι αυτό που απαιτείται είναι η άρση των περιορισμών και η μετατροπή της Ελλάδας σε φιλική χώρα στον τομέα των επενδύσεων. «Το έργο αυτό είναι πολύ φιλόδοξο», υπογράμμισε, δεδομένου ότι η δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε τρία χρόνια. Πρόκειται για μια μετάβαση από ένα δημοσιονομικό έλλειμμα του 15,5% το 2009, σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.

Ο κ. Βενιζέλος, με ειλικρινή διάθεση, όπως παρατήρησαν θεατές, έκανε αναφορά στις «ελληνικές αντιφάσεις» και πως αυτές θα ξεπεραστούν, δίνοντας μια συνοπτική εικόνα της ιστορικής, κοινωνικής και οικονομικής διαδρομής από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους το 1827, φτάνοντας στα δεδομένα και τις νοοτροπίες που συνέτειναν καταλυτικά στη διόγκωση του οικονομικού προβλήματος.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται τους τελευταίους 20 μήνες, με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος, τονίζοντας ότι υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις και με δική μας ευθύνη.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε και για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ότι αφού η Ελλάδα πέρασε πολλούς μήνες αβεβαιότητας, έχει ανακτήσει πλέον την αξιοπιστία της λόγω σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών της. Οι επιθέσεις από τις αγορές κατά της Ιταλίας και της Ισπανίας, σημείωσε, οδήγησαν σε πιο ώριμη στάση όσον αφορά την ανάγκη να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομικής κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την αυτοπροστασία της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη, με τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα υποστήριξης» για τον εαυτό της και το νόμισμά της με «εντυπωσιακές αποφάσεις» σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα και ότι η προσοχή θα στραφεί:

- Στην εκτέλεση του προϋπολογισμού,

- Στην εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης,

- Στη διαδικασία με τις διαρθρωτικές αλλαγές,

- Στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος, διατύπωσε την άποψη ότι τώρα έχουμε ένα νέο ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τους τομείς στους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και ανάπτυξη, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και τα ακίνητα.

Αναφερόμενος στη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε: «Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη και πρακτική μορφή. Συνολικά, η στήριξη που παρέχεται από τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, για την ευρωζώνη, τη διεθνή οικονομία και την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Η υποστήριξη των ΗΠΑ, ιδίως μέσω του ΔΝΤ, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, αλλά και για τη διεθνή νομισματική σταθερότητα. Αν μπορώ να το πω, αυτή η υποστήριξη είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγετική δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι. Στα προηγούμενα δύο χρόνια, ως υπουργός Άμυνας, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, σε πολύ ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα, όπως το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, την καταπολέμηση της πειρατείας, ή την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ως υπουργός Οικονομικών, βρίσκομαι στο πεδίο της μάχης του χρέους, του ελλείμματος και της οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, είχα την ευκαιρία να δω πραγματικά τη θετική στάση των ΗΠΑ».

Καταλήγοντας, τόνισε με έμφαση: «Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτή την ευκαιρία (με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής). Σε ένα κλίμα πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικής συνοχής, θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του ελληνικού έθνους μέσα και έξω από την Ελλάδα. Αναφέρομαι στους Ελληνες της διασποράς, στους Ελληνες της Αμερικής και στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Μαζί θα πετύχουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας μας, στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της και στην επίτευξη ανταγωνιστικής θέσης για την Ελλάδα στη διεθνή αγορά. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Αυτή είναι μια ιστορική πρόκληση για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά ως υπουργός Οικονομικών. Αλλά, σε γενικές γραμμές, αυτή είναι μια πρόκληση για τον ελληνικό λαό, έναν περήφανο λαό με πολλά προσόντα και δεξιότητες, που λαχταράει να τιμήσει τη μακρά ιστορία του έθνους».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin