Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Το πιο ισχυρο μαγνητικό πεδίο είναι γεγονός!

Το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο που έχει ποτέ δημιουργηθεί, κατάφεραν να υλοποιήσουν Γερμανοί ερευνητές, πετυχαίνοντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.


Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Υψηλών Μαγνητικών Πεδίων της Δρέσδης, με επικεφαλής τον Σεργκέϊ Ζερλίτσιν, ανέπτυξαν ένα πηνίο βάρους περίπου 200 κιλών, στο οποίο το ηλεκτρικό ρεύμα δημιούργησε ένα γιγάντιο μαγνητικό πεδίο 91,4 τέσλα, για μια περίοδο λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου, χωρίς το ίδιο το πηνίο να πάθει τίποτε.

Το επίτευγμα εντάσσεται στο πεδίο έρευνας της επιστήμης νέων υλικών. Όσο πιο ισχυρό είναι ένα μαγνητικό πεδίο, με τόσο μεγαλύτερη ακρίβεια οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν δοκιμές σε ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για καινοτόμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή για υπεραγωγούς, που μεταφέρουν ηλεκτρισμό χωρίς καμία αντίσταση.

Τα μαγνητικά πεδία δημιουργούνται καθώς το ρεύμα περνάει μέσα από ένα πηνίο. Το μαγνητικό πεδίο, με τη σειρά του, επιδρά στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς προσπαθεί να το ωθήσει έξω από το πηνίο. Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του ρεύματος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η παραγόμενη δύναμη. Για συγκριτικούς λόγους, αναφέρεται ότι ένα τυπικός μαγνήτης ψυγείου έχει ισχύ 0,05 τέσλα (μονάδα μέτρησης που φέρει το όνομα του πρωτοπόρου επιστήμονα Ν.Τέσλα).


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin