Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Μειώθηκαν οι σκηνές καπνίσματος στις ταινίες για το νεανικό κοινό

 

Κομμένο το τσιγάρο στα blockbuster που στοχεύουν στο νεανικό κοινό. Τρία μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα ακολουθώντας την καμπάνια μεγάλων οργανισμών ενάντια στο κάπνισμα.

Τα δημοφιλέστερα φιλμ που στοχεύουν στο νεανικό κοινό δείχνουν όλο και πιο σπάνια σκηνές με κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού Breath California of Sacramento που παρουσιάστηκε στο Κέντρο για τον έλεγχο ασθενειών στην Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο καπνός «πρωταγωνίστησε» στη μεγάλη οθόνη το 2010, 595 φορές και αν αυτός ο αριθμός σας φαίνεται μεγάλος συνυπολογίστε ότι για την περσινή χρονιά μιλάμε για μια μείωση του φαινομένου της τάξεως του 71, 6%.
 
Το κόψιμο των επίμαχων σκηνών απέφερε ήδη θετικά αποτελέσματα καθώς παρατηρήθηκε μείωση της συνήθειας του καπνίσματος σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
Αυτή η ελπιδοφόρα αλλαγή αποδίδεται από τους υπεύθυνους της έρευνας στην απόφαση τριών μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο να ακολουθήσουν ειδική πολιτική σε αυτό το ζήτημα, αποθαρρύνοντας τους δημιουργούς να προβάλουν σκηνές καπνίσματος. Πρόκειται για τους κολοσσούς Ντίσνεϊ, Time Warner και Comcast που μείωσαν συνολικά τα αρνητικά έμμεσα μηνύματα για τον καπνό σε ποσοστό 95, 8%.
«Αυτό αποδεικνύει ότι οι νέες πολιτικές αποδίδουν» παρατήρησε ο Στάντον Γκλαντζ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος συμμετείχε σε σχετικό επιστημονικό άρθρο.
Από το 2000 έως το 2009, η χρήση καπνού στα γυμνάσια μειώθηκε από το 15, 1% στο 8,2% και στα λύκεια από το 34,5% στο 23,9%. Το 2007 η Αμερικανική Ένωση Κινηματογράφου είχε ανακοινώσει ότι οι σκηνές καπνίσματος μπορούν να επηρεάσουν την αξιολόγηση μιας ταινίας, ώστε να χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για το νεανικό κοινό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί είχαν προτείνει παρόμοιες λύσεις, εξαιρώντας φυσικά τα φιλμ που αναφέρονται σε ιστορικές προσωπικότητες ή τις σκηνές όπου παρουσιάζονται οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος.

 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin