Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Συγκρούσεις πυροδοτεί το νέο πακέτο σε Βρυξέλλες και Ελλάδα

 
Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη 21 Ιουλίου, όταν και θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Από την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιούνται συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και να χαραχθεί η «γραμμή» που θα ακολουθήσει η Αθήνα στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι η νέα αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για την επιλεκτική χρεοκοπία, με αφορμή τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι δεν διαπραγματεύθηκε με τους δανειστές, ενώ τάχθηκε εκ νέου κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε σε σκληρή γλώσσα στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε «για στείρα και παλαιοκομματικά δημαγωγική στάση».

Αγώνας δρόμου για οριστική λύση την Πέμπτη

Με το κλίμα αβεβαιότητας για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη να εντείνεται στις αγορές και να εκτοξεύει στα ύψη τα ασφάλιστρα κινδύνου των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας οι Ευρωπαίοι αναζητούν οριστική λύση για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης προκειμένου να συζητηθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., η τηλεφωνική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί διότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία.

Την ίδια στιγμή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες είπαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, των επικεφαλής ταμείων και τραπεζιτών που πιθανώς θα διαρκέσει έως ότου ξεκινήσει η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Τις συνομιλίες αυτή τη φορά, σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να ενισχύσουν οι πλέον στενοί οικονομικοί σύμβουλοι των ηγετών της Ευρωζώνης. «Θα είναι περισσότερο μία κατάσταση της τελευταίας στιγμής» είπε ανώνυμα στο πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Καμία επιλογή δεν αποκλείεται - τόσο χαώδη είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή» σημείωσε ένας ακόμη αξιωματούχος. Από την πλευρά τους οι τράπεζες δηλώνουν ότι έχουν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες για το δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εκπροσωπεί μεγάλο μέρος των ιδιωτών επενδυτών και ηγείται των συνομιλιών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος και οι συζητήσεις συνεχίζονται».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin