Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Πλαστά χαρτονομίσματα αξίας πάνω από 13.000.000 ευρώ αποσύρθηκαν το 2011


Συνολικά 295.553 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2011 όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)...


Η ποσότητα αυτή συνιστά μείωση κατά 18,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο. Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων χαρτονομισμάτων ευρώ σε κυκλοφορία (κατά μέσο όρο 13,8 δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2011), η ποσότητα των πλαστών παραμένει ακόμη πολύ μικρή.

Ωστόσο, το Ευρωσύστημα - δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ - εξακολουθεί να συνιστά στους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα χαρτονομίσματα που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους σε μετρητά. Είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τα γνήσια χαρτονομίσματα χάρη στους τρεις απλούς ελέγχους (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία) που περιγράφονται στις σελίδες του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ για το ευρώ και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος. Σε περίπτωση αμφιβολίας, το χαρτονόμισμα για το οποίο υπάρχει υπόνοια ότι είναι πλαστό πρέπει να συγκρίνεται απευθείας με ένα χαρτονόμισμα το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο. Όποιος υποπτεύεται ότι έχει λάβει πλαστό χαρτονόμισμα θα πρέπει να επικοινωνήσει είτε με την αστυνομία είτε - σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο - με την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Τους τελευταίους έξι μήνες, ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ αυξήθηκε, ενώ αυτός των 50 ευρώ μειώθηκε. Το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι δύο ονομαστικές αξίες με τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης αντιστοιχούσαν μαζί στο 79,0% του συνόλου των πλαστών. Το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ είναι το τρίτο κατά σειρά τραπεζογραμμάτιο με τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας 16,0% του συνόλου. Το ποσοστό πλαστών χαρτονομισμάτων των υπόλοιπων αξιών (5, 10, 200 και 500 ευρώ) είναι πολύ χαμηλό.

Η πλειονότητα (98%) των πλαστών χαρτονομισμάτων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2011 εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ μόλις 1,5% περίπου εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 0,5% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το Ευρωσύστημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες είναι σωστά ενημερωμένοι σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης ενός πλαστού χαρτονομίσματα και ότι, όσον αφορά τους φορείς που κατ' επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά, τα μηχανήματα διαχείρισης και επεξεργασίας χαρτονομισμάτων μπορούν να εντοπίζουν με αξιόπιστο τρόπο τα πλαστά και να τα αποσύρουν από την κυκλοφορία.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin