Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Süddeutsche Zeitung: «Ανεύθυνος και εγωπαθής ο Σαμαράς»

Süddeutsche Zeitung: «Ανεύθυνος και εγωπαθής ο Σαμαράς» 
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και σήμερα τα αρνητικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων για τη στάση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά. Τη σκυτάλη πήραν η Süddeutsche Zeitung (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ) του Μονάχου και η γερμανική έκδοση των Financial Times, που αναφέρονται με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικά η Süddeutsche Zeitung -μια από τις εγκυρότερες Γερμανικές εφημερίδες με ολοσέλιδο δημοσίευμά της, αναφέρεται στον κ. Σαμαρά με τίτλο: «Ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης» και υπότιτλο: «Ανεύθυνος και εγωπαθής: Ο συντηρητικός αρχηγός της αντιπολίτευσης θέλει την εξουσία πάση θυσία».



Το άρθρο που υπογράφει ο Κάι Στριτμάτερ που είναι στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας αφορά το «θέμα της ημέρας», συνοδεύεται από μια μεγάλη φωτογραφία από συνάντηση του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, όπου ο Πρωθυπουργός φαίνεται να του τείνει το χέρι και ο πρόεδρος της Ν.Δ. να κοιτάζει αλλού. Κεντρική θέση στο δημοσίευμα έχει η φράση, ότι ο κ. Σαμαράς, είναι «ο τύπος των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό και τώρα αρνείται τη δόση».


«Ουδείς αμφισβητεί βεβαίως την καλή θέληση του πρωθυπουργού, αλλά το σθένος και τη δύναμη επιβολής. Ο κ. Παπανδρέου δίστασε, καθησύχασε και ποντάρισε στο χρόνο, τη στιγμή που ο κόσμος και οι αγορές ήθελαν καθαρές και πράξεις ισχύος. Και ο Αντώνης Σαμαράς; Αρνήθηκε σε μια στιγμή ύψιστης ανάγκης για τη χώρα του. Μπλοκάρει και σαμποτάρει, όταν το έθνος και η Ευρώπη θέλουν να δουν κοινή δράση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης» επισημαίνεται στο άρθρο


Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς «κατάφερε τον περασμένο χρόνο να καθιερωθεί ως πρότυπο εκείνου του ανεύθυνου και εγωπαθούς τύπου πολιτικού, που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση» και σημειώνεται πως «η άρνησή του να συμπράξει στην πολιτική λιτότητας αφήνει άναυδους τους συντηρητικούς σε όλη την Ευρώπη».


Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «ο κυνισμός του λαϊκιστή Σαμαρά έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την περασμένη Κυριακή τον πρωθυπουργό για "όργιο λαϊκισμού", μόνο και μόνο επειδή εκείνος, όπως επίσης η ΕΕ και το ΔΝΤ, εδώ και εβδομάδες ζητά εθνική συναίνεση».


Μάλιστα υπογραμμίζει ότι όταν ο κ. Παπανδρέου του πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αυτός τον άφησε εκτεθειμένο και σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς, επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου των μέτρων, γνωρίζοντας μάλλον ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο ποτέ να εγκρίνουν ΕΕ και ΔΝΤ. Παράλληλα στιγματίζει και τη θητεία του κ. Σαμαρά ως υπουργούς Εξωτερικών και τις «υπερεθνικιστικές» θέσεις του στη διένεξη με τα Σκόπια.



«Ο Αντώνης Σαμαράς μπλοκάρει και σαμποτάρει τη στιγμή που η χώρα του από κοινού με την Ευρώπη θέλει να δει μια κοινή πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο 60χρονος Σαμαράς κατάφερε τον περασμένο χρόνο να γίνει το σύμβολο ενός ανεύθυνου και εγωιστή πολιτικού άνδρα. Η άρνησή του να στηρίξει το πρόγραμμα περικοπών έχει εντωμεταξύ φέρει σε δύσκολη θέση ακόμα και τους συντηρητικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη» υποστηρίζει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:


«Την Πέμπτη πριν από τη σύνοδο κουφής των Ευρωπαίων ηγετών θα μεταβεί και ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Εκεί οι συντηρητικοί πολιτικοί του φίλοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα τον παρακαλέσουν ακόμα μια φορά. Γιατί, διερωτούνται πολλοί, οι Έλληνες δεν καταφέρνουν αυτό που καταφέρνουν οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, δηλαδή μια κοινή στάση της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης;».


Έντονη κριτική στον κ. Σαμαρά ασκεί και η γερμανική έκδοση των Financial Times, η οποία επιγράφει το άρθρο της «Ο αρνητής» και στον υπότιτλο σημειώνει: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγωνίζεται κατά των ξένων υπαγορεύσεων για περικοπές. Ο συντηρητικός πολιτικός δεν έχει όμως να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. Παρ' όλα αυτά ίσως σήμερα να σημάνει η δική του η ώρα».


Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Εκεί που περισσεύει το πολιτικό ένστικτο λείπει μια ψύχραιμη οικονομική κατανόηση της κατάστασης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς βλέπει τον πρωθυπουργικό θώκο να πλησιάζει. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται πρότυπο της διεφθαρμένης πελατειακή πολιτικής».

Για παραπληροφόρηση μιλά η Ν.Δ.


Για μεγάλη εκστρατεία διαστρέβλωσης των θέσεων της Ν.Δ. που είναι σε πλήρη εξέλιξη μίλησε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ι. Μιχελάκης, αναφερόμενος στα αρνητικά δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ. Μάλιστα ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε ότι αυτή η προσπάθεια ξεκινά από την Αθήνα.


«Είναι παραπληροφόρηση ότι η ΝΔ κατεβάζει τον κόσμο στο δρόμο. Είναι παραπληροφόρηση ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί τις αποκρατικοποιήσεις» τόνισε ο κ. Μιχελάκης και ανέφερε πως η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με τους βασικούς στόχους μείωσης χρέους και ελλείμματος, τις αποκρατικοποιήσεις, κ.α.


Αποδοκίμασε η κυβέρνηση


Αλλαγή στάσης υπήρξε και από την κυβέρνηση που αποδοκίμασε ουσιαστικά τα ξένα δημοσιεύματα. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος κατέστησε σαφή την ενόχληση της κυβέρνησης και ζήτησε ψυχραιμία να μην υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις.


«Δεν μας αρέσει να υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα, είτε αφορούν την ελληνική κυβέρνηση, είτε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε όποιο άλλο κόμμα στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μόσιαλος.
  


πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin