Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Παίζει βιντεοπαιχνίδια μόνο με την... ανάσα του

http://www.faretra.gr/images/1_3d66f.jpg 

Τετραπληγικός, κατάφερε, με τη βοήθεια ενός περίπλοκου μηχανισμού, να παίζει video games χρησιμοποιώντας μόνο το στόμα του. Διαβάστε πώς τα κατάφερε (Pic)
Ο Ruben Rios το 1988 είχε ένα πάρα πολύ σοβαρό ατύχημα. Τραυματίστηκε από πυροβολισμούς και καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι. Είναι τετραπληγικός και δεν μπορεί να κουνήσει το σώμα του από τους ώμους και κάτω. Ο κορμός του, τα χέρια του και τα πόδια του είναι ακινητοποιημένα, καθιστώντας τον ανίκανο να περπατήσει αλλά και να χαρεί τη ζωή του.
 
Την κατάσταση αυτή ήρθε να αλλάξει ο Ken Yankelevitz, συνταξιούχος μηχανικός. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό, ο οποίος συνδυάζει την κίνηση των χειλιών, τις κινήσεις της γλώσσας και τον αέρα που εκπνέεται από το στόμα, για να λειτουργήσει.
 
Αυτή η καινοτομία πρόκειται στην ουσία για ένα ελεγκτή στόματος που περιέχει ένα μοχλό (joystick), ο οποίος μετακινείται με τη γλώσσα και από σωλήνες μέσω των οποίων περνά ο αέρας και γίνονται οι κινήσεις. Ο Ruben Rios με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να παίζει video games χωρίς να χρησιμοποιεί τα δύο του χέρια, όπως όλοι οι υπόλοιποι.
Ο μηχανικός που άλλαξε τη ζωή πολλών ανθρώπων με αναπηρία, ονομάζεται Ken Yankelevitz και ασχολείται με τη δημιουργία ανάλογων μηχανισμών εδώ και 30 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν από ένα χόμπι του συγκεκριμένου ανθρώπου, ο οποίος περνούσε την ώρα του συναρμολογώντας μικρά κομμάτια, φτιάχνοντας εξαρτήματα.
Ξεκίνησε με μηχανισμούς που προσαρμόζονταν σε παλαιότερες κονσόλες, όπως το Atari, και συνέχισε εξελίσσοντας την τέχνη του σε πιο σύγχρονες κονσόλες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του XBox και του PlayStation.
Με τις εφευρέσεις του ''γέμισε'' τη ζωή πολλών ανθρώπων και τους βοήθησε να ασχοληθούν με πράγματα που τους έδιναν χαρά και δεν τους απέκλειαν από την ενεργή ζωή.
Χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του Yankelevitz, ο Ruben Rios όχι μόνο άρχισε να παίζει , αλλά έγινε και άκρως ανταγωνιστικός με τους αντιπάλους του, παίζοντας με ίσους όρους. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο δύσκολα μαθαίνεται αλλά για αυτούς τους ανθρώπους αποτελεί μία μοναδική διέξοδο σε κάτι που μπορούν να κάνουν μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια άλλων.
''Μετά την εγχείρησή πίστευα ότι δε θα υπήρχε τίποτα που να μπορώ να κάνω'', δηλώνει ο Ruben Rios. ''Αισθάνθηκα μεγάλη ανακούφιση όταν έπαιξα για πρώτη φορά και κατάλαβα ότι μπορώ να διασκεδάσω με κάτι όπως οι φίλοι μου'', προσθέτει ο ίδιος.
Η εφεύρεση του Ken Yankelevitz, έδωσε ελπίδα, χαρά και έκανε πολλούς ανθρώπους να αισθανθούν ότι ζουν και πάλι μετά από σοβαρά ατυχήματα. Απέκτησαν και πάλι κοινωνικήζωή , έστω και μέσω του ψηφιακού κόσμου

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin