Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

 
Παρά την αντίδραση της χώρας μας και τις προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων να αποφύγουν ενέργειες που προκαλούν την Ελλάδα, οι σκοπιανοί τοποθέτησαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσάς τους το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία για να παρακολουθήσει, κυρίως από περιέργεια, την τοποθέτηση του τεράστιου αγάλματος η οποία έγινε με γερανούς.
Το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, τοποθετήθηκε στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό στην πλατεία των Σκοπίων.

 
Το ύψος του αγάλματος αγγίζει τα 13 μέτρα και η συναρμολόγηση του έγινε από εξειδικευμένους τεχνίτες του εργαστηρίου “Φερντινάντο Μαρινέλι” από τη Φλωρεντία της Ιταλίας, στο οποίο χυτεύθηκε. Η βάση στην οποία τοποθετήθηκε έχει ύψος 10 μέτρα και συνολικά η κατασκευή έ23 μέτρα.Όσον αφορά στη δαπάνη της όλης κατασκευής ανέρχεται στα 9,4 εκατ.ευρώ.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές Αρχές, θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της γείτονος.

Έως τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σιντριβανιού το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της βάσης του αγάλματος και η τοποθέτηση οκτώ λεόντων και οκτώ αρχαίων πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας, κυκλικά του σιντριβανιού.
Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

Στο μεταξύ τοποθετήθηκε το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β΄, ενώ ένα ακόμη άγαλμα του Φιλίππου Β.΄ πρόκειται να τοποθετηθεί σε πλατεία του περιφερειακού δήμου των Σκοπίων "Γκάζι Μπά.
Προειδοποίηση ΕΕ για τις προκλήσεις των Σκοπιανών
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη Euractiv.com, o αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε, προειδοποίησε τους Σκοπιανούς ότι θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία για ένταξη στην ΕΕ αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και αν συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες θεωρούνται από την Ελλάδα ως "προκλητικές".

Σύμφωνα με το Euractiv ο Σ. Φούλε απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απόφαση να ανεγερθεί στα Σκόπια άγαλμα πολεμιστή που μοιάζει με τον Μέγα Αλέξανδρο, δήλωσε ότι στις διμερείς σχέσεις, όπως και στην καθημερινή ζωή, ο καθένας θα πρέπει να αποφεύγει κινήσεις, που εκλαμβάνονται από τους γείτονες ως πρόκληση.

Ερώτηση για το θέμα της Μαριλένας Κοππά
Το θέμα της τοποθέτησης του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων έθεσε με ερώτηση της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ,Μαριλένα Κοππά.

"Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ για την ανάγκη διατήρησης ενός κλίματος καλής γειτονίας από μέρους της ΠΓΔΜ και αποφυγής προκλητικών ενεργειών, η κυβέρνηση της χώρας συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα με την απόφασή της να τοποθετήσει άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνολικού ύψους 22 μέτρων, σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Παρά το γεγονός ότι επισήμως οι αρχές υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλώς για "έφιππο πολεμιστή", είναι σαφές ότι η πράξη αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια οικειοποίησης μέρους της ελληνικής ιστορίας και όπως σημείωσε πρόσφατα ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση στο κανάλι A1 της ΠΓΔΜ δε μπορεί παρά να εκληφθεί ως πρόκληση", ανέφερει, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή της η Μ. Κοππά.

 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin