Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Νηστεία... λόγω κρίσης

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές για αρκετά προϊόντα αναζητούν ομοειδή χαμηλότερης τιμής 

 Εξι στα δέκα νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση βοδινού και χοιρινού κρέατος, καθώς και ψαριών, ενώ ένα ποσοστό 20% δεν αγοράζει καθόλου αλλαντικά, γλυκά και οινοπνευματώδη ποτά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την επίδραση της κρίσης στην καταναλωτική συμπεριφορά των κατοίκων. 


Μάλιστα ένα 57% των νοικοκυριών περιόρισε ακόμη και την αγορά ελαιολάδου, ενώ ένα 26% δεν αγοράζει ελιές. Για το γάλα, τη φέτα, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, το ψωμί, το ρύζι, δηλαδή βασικά αγαθά διατροφής, οι καταναλωτές αναζητούν ομοειδή προϊόντα χαμηλότερης τιμής, στρεφόμενοι περισσότερο σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που προωθούνται από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, ώστε να μη μειώσουν τις ποσότητες που αγοράζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη στους πρώτους μήνες εφαρμογής του Μνημονίου.
Η μεγαλύτερη μείωση στην αγορά των προϊόντων καταγράφεται στην Καρδίτσα και ακολουθούν τα Τρίκαλα, ενώ λιγότερο επηρεάστηκαν συγκριτικά με τις δύο αυτές πόλεις ο Βόλος και η Λάρισα.
Πόσο άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες των νοικοκυριών λόγω του Μνημονίου; Πόσο επηρέασε η κρίση την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών όσον αφορά την αγορά τροφίμων;
Στα ερωτήματα αυτά έρχεται να απαντήσει στο μεταξύ μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συμμετοχή 932 ατόμων ηλικίας 20 ετών και άνω.
Από τον Βόλο ρωτήθηκαν 341 άτομα, τη Λάρισα 356, την Καρδίτσα 118 και τα Τρίκαλα 117. Το 53% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες και το 47% άντρες. Οσον αφορά την κατάσταση απασχόλησης του αρχηγού του νοικοκυριού, το 73% είναι εργαζόμενοι, το 15% συνταξιούχοι και το 12% άνεργοι.
Η έρευνα με τίτλο «Μέτρηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης όσον αφορά τις δαπάνες διατροφής. Η περίπτωση της Θεσσαλίας» πραγματοποιήθηκε από την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης Μαρί Νοέλ Ντικέν και τον λέκτορα του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Γιώργο Βλόντζο. * 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin