Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon «Εκαψε» τον Λάλα η δηµοσιοποίηση της επιστολής Παπαληγούρα

«Δεκατέσσερα χρόνια, επτά  µήνες και τρεις ηµέρες έχω να δω  από κοντά τη γυναίκα µου και τα  παιδιά µας. Η καρδιά µου πάει  να σπάσει. Αυτήν την ηµέρα την  περιµένω σαν τον Χριστό…»,  έλεγε ο Σταύρος Λάλας στις 24  Νοεµβρίου 2007, έναν χρόνο και  πέντε µήνες µετά το επικοινωνιακό  φάουλ που έκανε τον πρεσβευτή  να πιστέψει ότι εκείνο το αίτηµα  έγινε για λόγους δηµοσιότητας.  Ο «χρυσός κατάσκοπος» έφθασε  στο αεροδρόµιο «Ελευθέριος  Βενιζέλος» πρωί πρωί και λίγες  ώρες µετά επιβιβάστηκε στην  πτήση Αθήνα - Καβάλα, όπου  τον περίµεναν οι δικοί του.  Σαράντα πέντε λεπτά πριν από την  επανένωση µε την οικογένειά του ο  Λάλας είπε στα «ΝΕΑ»: «Το κράτος  µε βοήθησε να έρθω γρηγορότερα  στην Ελλάδα. Ο κ. Παπαληγούρας,  ο κ. Παπαθεµελής έδειξαν πολύ  ενδιαφέρον… Δεν θέλω να  κατηγορήσω, θέλω να βοηθήσω.  Γιατί, όπως σου έχω ξαναπεί  πολλές φορές, πρέπει να είµαστε  αγαπηµένοι και ενωµένοι και όχι  να έχουµε µεταξύ µας διαφορές».  Στη φωτογραφία, ο «χρυσός  κατάσκοπος» δέχεται την αγάπη  συγγενούς του υπό τα βλέµµατα  της συζύγου του (αριστερά) και των  δύο αγοριών τους
Οι επικοινωνιακοί χειρισµοί του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και η διαρροή µιας επιστολής στα µέσα ενηµέρωσης για την ευαίσθητη υπόθεση του Στίβεν Λάλα τον Ιούνιο του 2006 προκάλεσαν, ανάµεσα σε άλλα,την αρνητική εισήγηση του αµερικανού πρεσβευτή για τη µεταφορά του «χρυσού κατασκόπου» στην Ελλάδα, σύµφωνα µε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας. Ετσι, έπειτα από προηγούµενη αποτυχηµένη προσπάθεια ώστε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη χώρα µας, ο Λάλας παρέµεινε άλλους 17 µήνες µακριά από τη γυναίκα του και τα παιδιά του, που ήδη τότε είχαν να τον συναντήσουν πάνω από 13 χρόνια.

Ηταν 1993 όταν οι κάµερες της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα «συνέλαβαν» τον χειριστή του επικοινωνιακού κλωβού στο κέντρο απορρήτων τηλεπικοινωνιών Στίβεν-Σταύρου Λάλα να υποκλέπτει ευαίσθητα έγγραφα, αντί να τα καταστρέφει. Στη δίκη που ακολούθησε στην Ανατολική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο ελληνικής καταγωγής Λάλας οµολόγησε την ενοχή του για «συνωµοσία σε διάπραξη κατασκοπείας µε την παροχή διαβαθµισµένων πληροφοριών σε κύκλους των ελληνικών µυστικών υπηρεσιών», όπως αναφέρεται στο διπλωµατικό έγγραφο 06 Athens 1582. «Κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων πριν από τη σύλληψή του παρείχε τουλάχιστον 240 “εµπιστευτικά” και “απόρρητα” έγγραφα σε έλληνα στρατιωτικό αξιωµατούχο, µε αντάλλαγµα χρήµατα, περιλαµβάνοντας µηνύµατα υψηλής ευαισθησίας που αποκάλυπταν µυστικές ταυτότητες και την περιγραφή της εργασίας υπαλλήλων της CIA», επισήµανε ο αµερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις στο τηλεγράφηµα.

ΒΆΡΙΆ ΠΟΝΗ. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 168 µήνες φυλάκιση και επιπλέον 60 µήνες υπό επιτήρηση σε κατ’οίκον περιορισµό. Οι φωτογραφίες του όταν έβγαινε από την αίθουσα του δικαστηρίου αλυσοδεµένος, να φέρνει τα χέρια του στο κεφάλι, µε τη λεζάντα «ο κατάσκοπος», έκαναντον γύρο του κόσµου. Από εκείνη τη στιγµή ο Λάλας θα περνούσε τα επόµενα χρόνια της ζωής του σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Υπήρχαν πολλές οµάδες µε αρχηγούς, που ήταν σκληροί άνθρωποι. Αλλη οµάδα ήταν οι Μεξικανοί, άλλη οι µαύροι, άλλη οι λευκοί. Ακόµα και ανάµεσά τους υπήρχαν µικρότερες οµάδες και µεταξύ τους είχαν πολλές διαφορές, που τις έλυναν µε βίαιους τρόπους. Δεν πρέπει όµως να κρύψω ότι υπήρχαν και πολλά καλά παιδιά, τα οποία κάποια στιγµή θα ήθελα να τα ξανασυναντήσω», έλεγε ο Λάλας για τα χρόνια της φυλακής. Παρά την προσφορά του, η ελληνική πλευρά δεν θα παραδεχόταν επίσηµα –σε κάποιες περιπτώσεις και ανεπίσηµα – την ύπαρξή του...

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ. Οπως προκύπτει από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα που διέρρευσε στο Wikileaks, τον Μάιο του 2003 ο «χρυσός κατάσκοπος» αιτήθηκε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ελληνοαµερικανικής Σύµβασης Μεταφοράς Κρατουµένων. «Οι ΗΠΑ δεν έλαβαν από την ελληνική κυβέρνηση στοιχεία που να υποστηρίζουν το αίτηµα µεταφοράς του. Το FBI, ο εισαγγελέας και αξιωµατούχοι του τοµέα της αντικατασκοπίας αντιτάχθηκαν σθεναρά στο αίτηµα και απορρίφθηκε», αναφέρεται στο διπλωµατικό έγγραφο της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Μετά την απελευθέρωσή του στις 8 Ιουλίου 2005, ο Λάλας µεταφέρθηκε σε σπίτι στην περιοχή της Μασαχουσέτης και ασχολιόταν µε ξυλουργικές εργασίες, πάντα υπό επιτήρηση. Τον ίδιο µήνα η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανεπίσηµα πληροφορίες για τις συνθήκες τής «υπό επιτήρηση απελευθέρωσής» του. «Εκείνη την περίοδο το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του αµερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι θα εναντιωνόταν σε αίτηµα για να ταξιδέψει ο Λάλας στην Ελλάδα και θα “αντιτασσόταν πάρα πολύ” στη µετάθεση της ποινής περιορισµού του στην Ελλάδα στο πλαίσιοτης Σύµβασης Μεταφοράς Κρατουµένων, σηµειώνοντας ότι το αδίκηµα είναι πολύ σοβαρό», έγραφαν οι Αµερικανοί.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ. Στις αρχές του 2006, το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο υπουργός κ.Αναστάσης Παπαληγούρας µελέτησε µε ιδιαίτερη ευαισθησία την υπόθεση του Σταύρου Λάλα και είναι διατεθειµένος να επιδείξει έµπρακτα το ενδιαφέρον του. Εφόσον ο κ. Λάλας απευθύνει ο ίδιος το σχετικό αίτηµά του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπουργός προτίθεται να θέσει το θέµα στην αµερικανική πλευρά και να εξαντλήσει όλες τις υπάρχουσες νοµικές δυνατότητες στην προσπάθειά του να ξαναβρεθεί ο κ. Λάλας κοντά στην οικογένειά του το συντοµότερο δυνατόν». Τον Φεβρουάριο του 2006 ο Τζον Ζουέρλινγκ, συνήγορος του Λάλα, έστειλε στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη δικαστική απόφαση των ΗΠΑ και τα περιοριστικά µέτρα που επιβλήθηκαν στον «χρυσό κατάσκοπο» µαζί µε το σχετικό αίτηµά του. Λίγους µήνες µετά ο Μιχάλης Κυπριανού, νοµικός εκπρόσωπος και εγκάρδιος φίλος του Λάλα, είπε στα «ΝΕΑ»: «Στο υπουργείο Δικαιοσύνης έλεγαν ότι δεν έλαβαν ποτέ τα έγγραφα από τον δικηγόρο του Σταύρου, κ.Ζουέρλινγκ, ενώ ο ίδιος υποστηρίζειότι έχει αποδεικτικό της παραλαβής τους. Μιλήσαµε στο τηλέφωνο µε τον κ. Δρίτσα, διευθυντή του γραφείου του υπουργού, και µου είπε “δεν έχουµε πάρει τίποτα ακόµα. Θα ψάξω στο υπουργείο να δω µήπως έχουν έρθει, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόµα στο γραφείο µου”. Ο Κυπριανού, που έχει αποβιώσει, υποστήριζε ότι ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού του τηλεφώνησε µετά και του είπε πως έχει ψάξει ολόκληρο το υπουργείο, αλλά δυστυχώς δεν βρήκε κάτι. Ετσι, ο Κυπριανού ξαναέστειλε τα έγγραφα µε email και µε κούριερ για να είναι βέβαιος ότι αυτή τη φορά δεν θα χαθούν. Σε ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ που δηµοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου 2006 το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ ο κ. Δρίτσας δήλωσε πως «δεν έχουµε κάποια τελική απάντηση – εν πρώτοις όµως δεν διαβλέπουµε κάποια δυνατότητα µεταφοράς του κρατουµένου. Αυτά µε µία επιφύλαξη, περιµένουµε την επίσηµη απάντηση των υπηρεσιών και του νοµικού µας συµβούλου». Την ίδια ώρα ο Λάλας, µέσω του νοµικού του εκπροσώπου Μιχάλη Κυπριανού, διαµήνυε ότι άλλη µία φορά η ελληνική κυβέρνηση τον έχει ξεχάσει. «Μέσα σε τρεις µήνες έχουµε στείλει τρεις φορές τα απαραίτητα έγγραφα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να κάνω το υπόλοιπο της ποινής µου στην Ελλάδα, αλλά δεν έχω λάβει ακόµα κάποια απάντηση. Το µόνο που θέλω είναι να βρεθώ στην οικογένειά µου», έλεγε ο «χρυσός κατάσκοπος». 



ΤΙ ΕΓΡΆΦΕ. Στις 16Ιουνίου 2006ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας έστειλε επιστολή στον οµόλογό του στις ΗΠΑ Αλµπέρτο Γκονζάλες, όπου αναφέρεται ότι από τη στιγµή που η σύζυγος και τα παιδιά του Λάλα είναι πλέον µόνιµοι κάτοικοι Ελλάδας, «είναι σηµαντικό για λόγους καθαρά ανθρωπιστικούς να του επιτραπεί να εκτίσει το υπόλοιπο της δευτερεύουσας ποινής του (σ.σ. κατ’ οίκον περιορισµός) στην Ελλάδα». Ο υπουργός σηµείωνε πως «οι ελληνικές δικαστικές αρχές και η ελληνική κυβέρνηση αναλαµβάνουν την υποχρέωση να τιµήσουν όλους τους όρους εποπτείας που έχουν επιβληθεί στον κ. Λάλα από το αµερικανικό περιφερειακό δικαστήριο της Ανατολικής Βιρτζίνια». Ακόµα τόνιζε ότι η µεταφορά του Λάλα στην Ελλάδα θα δηµιουργούσε θετικό κλίµα και θα βελτίωνε τις ήδη καλές σχέσεις µεταξύ του ελληνικού και του αµερικανικού τοµέα της δικαιοσύνης. Την ίδια ηµέρα ο Παπαληγούρας κοινοποίησε την επιστολήστον πρεσβευτή Ρις, επισηµαίνοντας ότι βασίζεται στην υποστήριξή του για την ικανοποίηση του αιτήµατος. Επίσης την ίδια ηµέρα, η είδηση για την επιστολή του υπουργού προς τον Γκονζάλες αναπαράχθηκε από τα ελληνικά µέσα ενηµέρωσης, ενώ και την εποµένη η επιστολή συνέχιζε να απασχολεί τον Τύπο.

Στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας που εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ στις 20 Ιουνίου 2006, η εισήγηση του Τσαρλς Ρις για το θέµα του Λάλα ανέφερε: «Η δηµοσιοποίηση της επιστολής στον Τύπο πριν ακόµα παραδοθεί σε εµάς, δείχνει ότι αυτή προοριζόταν σε µεγάλο βαθµό για δηµόσια χρήση». Ο αµερικανός πρεσβευτής έκρινε ότι στην περίπτωση που ικανοποιηθείτο αίτηµατης ελληνικής κυβέρνησης «θα προκύψουν µικρά οφέλη για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» και εισηγήθηκε να µην εκτίσει ο Λάλας το υπόλοιπο της υπό περιορισµό ποινής του στην Ελλάδα. «Ωστόσο, προτείνουµε στην απάντησή µας να εστιάσουµε στο γεγονός ότι οι όροι της επιτήρησης του κ. Λάλα ανήκουν στη σφαίρα ευθύνης της ανεξάρτητης δικαιοσύνης», επισήµανε οαµερικανός πρεσβευτής. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin