Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Πληροφορική: Προβλέψεις για πτώση τζίρου 50% και "νέος τουρισμός"


Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα, με εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για υποχώρηση του τζίρου ακόμη και σε επίπεδα άνω του 50% σε επιχειρήσεις της περιφέρειας, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί κλίμα αποεπένδυσης και έντονης ανασφάλειας.


Τη «μαύρη» εικόνα για τον κλάδο περιέγραψε από τη Θεσσαλονίκη ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής - Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Α. Τζήκας, επισημαίνοντας ότι εάν η κατιούσα αυτή πορεία συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, τότε θα κλείσουν ακόμη και εγνωσμένης αξίας επιχειρήσεις.

Ο κ. Τζήκας τόνισε πως είναι απόλυτα επείγουσα η ανακατεύθυνση του ΕΣΠΑ για τις δράσεις πληροφορικής, σημειώνοντας πως θα αποτελούσε μεγάλη βοήθεια, εφόσον τα σχετικά έργα θα μπορούσαν σ' αυτή τη χρονική φάση να χρηματοδοτηθούν μόνο από κοινοτικά κονδύλια χωρίς τη συνεισφορά της εθνικής συμμετοχής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ χαρακτήρισε, μάλιστα, το 2011 ως «χρονιά επιβίωσης» για τον κλάδο, προκειμένου να εξέλθει από ένα περιβάλλον ζημιών, όπου παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στη χρηματοδότηση, αλλά και στην καθυστερημένη αποπληρωμή οφειλών από το Δημόσιο.

Από την επεξεργασία των οικονομικών μεγεθών του 2010 των επιχειρήσεων πληροφορικής, προκύπτει πως κατά μέσο όρο η συρρίκνωση του τζίρου κυμαίνεται μεταξύ 20%-40%, αλλά με εξαφάνιση της κερδοφορίας, καθώς τα αποτελέσματα δεν επιβαρύνονται μόνο από τη μείωση των πωλήσεων, αλλά και από τις μεγάλες επισφάλειες στην αγορά.

Μάλιστα, για επιχειρήσεις πληροφορικής, οι οποίες έχουν ως κύριο άξονα της δραστηριότητάς τους τα έργα του Δημοσίου, η πτώση του κύκλου εργασιών είναι πολύ μεγαλύτερη από 50%.

Ο κ. Τζήκας δήλωσε επιπλέον ότι είναι άμεση ανάγκη η ανακατανομή των όποιων κρατικών δαπανών να γίνει προς όφελος των νέων τεχνολογιών, καθώς ζητήματα, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η πάταξη της διαφθοράς και η επακόλουθη συρρίκνωση του κόστους λειτουργίας της κρατικής μηχανής, θα επιτευχθούν πολύ ταχύτερα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Νέο υφυπουργείο
Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι η δημιουργία υφυπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου προΐσταται ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Π. Τζωρτζάκης, αλλά επισήμανε πως θα πρέπει η νέα αυτή κυβερνητική δομή να «προικιστεί» με κονδύλια και αρμοδιότητες για να είναι αποτελεσματική.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε πως η πληροφορική χρειάζεται να αποτελέσει το «νέο τουρισμό» για την Ελλάδα, πάνω στην οποία θα χτιστεί το καινούργιο προφίλ της χώρας.
Τέλος, επισήμανε πως στην περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης, όπου έχει δημιουργηθεί η Τεχνόπολη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος, δημιουργείται επί της ουσίας το πρώτο πάρκο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στη χώρα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin