Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Σκηνικό «γκρίζων ζωνών» από την Αγκυρα


Αναθερμαίνεται το σκηνικό των «γκρίζων ζωνών» που προωθεί η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς το θέμα έχει αναγάγει σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη γείτονα, το εξωκοινοβουλευτικό, ακραίο «Δημοκρατικό Κόμμα». Στελέχη του, μετά τις δηλώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, περί «κατοχής του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου από τους Ελληνες», επιχείρησαν προχθές να μεταβούν στα δύο νησιά χωρίς να κατέχουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και, επιστρέφοντας στην Τουρκία, μίλησαν εκ νέου για «υπό κατοχή τουρκικά νησιά».


Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το περιστατικό, αναφέρεται σε «αλληλένδετα θέματα στο Αιγαίο μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδος», επιμένοντας στη θέση ότι οι διαφορές στο Αιγαίο είναι περισσότερες της μιας. Παράλληλα, χωρίς να προβεί σε καταδίκη της ενέργειας των στελεχών του τουρκικού κόμματος, περιορίστηκε να καλέσει σε «αποφυγή και από τις δύο πλευρές μονόπλευρων ενεργειών, οι οποίες θα έχουν αρνητική επίδραση στην ειρήνη και τη σταθερότητα».

Το προχθεσινό περιστατικό οργανώθηκε από τον συνταγματάρχη εν αποστρατεία και υποψήφιο βουλευτή του «Δημοκρατικού Κόμματος», Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό σκάφος στην περιοχή των Διδύμων, μαζί με τοπικό στέλεχος του κόμματος και δημοσιογράφο της εφημερίδας «Haberturk» και κατευθύνθηκαν στο Αγαθονήσι. Μόλις το σκάφος έφθασε στο λιμάνι, ενημερώθηκαν από τα στελέχη του Λιμενικού ότι δεν μπορούσαν να παραμείνουν στο νησί, διότι δεν είχαν προμηθευτεί τις απαραίτητες ταξιδιωτικές θεωρήσεις. Ακολούθως, κατευθύνθηκαν προς το Φαρμακονήσι, όπου τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο λιμάνι. Επιστρέφοντας στα τουρκικά παράλια, ο κ. Γιαλίμ επανέλαβε ότι τα δύο νησιά είναι τουρκικά και έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα, που τα εκμεταλλεύεται οικονομικά και στρατιωτικά, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στην πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» της τουρκικής κυβέρνησης, που, όπως είπε, οδήγησε στην εξέλιξη αυτή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρ. Δελαβέκουρας, χαρακτήρισε «παραληρηματικές» τις δηλώσεις σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Το θέμα των «γκρίζων ζωνών» φέρνει στη Βουλή ο υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ., Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ζητά με ερώτησή του να πληροφορηθεί εάν έχει τεθεί ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στις διερευνητικές επαφές και εάν η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να θέσει την αποκήρυξη της θέσης αυτής από την Τουρκία ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin