Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Κλείνουν τον Πύργο της Ουρανούπολης

 

Υπολειτουργεί ο Πύργος της Ουρανούπολης, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ένα από τα μνημεία που αποτελούν πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, βρίσκεται στο έλεος της εγκατάλειψης, καθώς δεν εγκρίθηκαν οι συμβάσεις για πρόσληψη εποχικού προσωπικού, υπεύθυνου για τη λειτουργία του.
Ο προϊστάμενος της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωάννης Ταβλάκης, μιλώντας στο halkidikinews.gr σχολίασε την επικρατούσα κατάσταση. «Δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο το υπουργείο απέρριψε τις συμβάσεις για πρόσληψη εποχικού προσωπικού και ως εκ τούτου πλέον ο Πύργος υπολειτουργεί. Η επισκεψιμότητά του ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητική, αρκεί να σας αναφέρω ότι ήταν διπλάσια σε ποσοστό από αυτή του Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταβλάκης.


Η ύπαρξη του πύργου αναφέρεται ήδη από το 1344, η ίδρυσή του όμως φαίνεται πως είχε γίνει πολύ παλιότερα, ίσως τον 12ο αιώνα. Οι ανασκαφικές έρευνες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και έτσι ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη μεσαιωνική ιστορία του πύργου.
Ο πύργος στερεώθηκε και αποκαταστάθηκε από τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και κατά τη διάρκεια των εργασιών αναγνωρίστηκαν και αναδείχθηκαν οι ιστορικές αρχιτεκτονικές φάσεις του συγκροτήματος. Το συγκρότημα του πύργου ήταν καθημερινά επισκέψιμο από το κοινό και φιλοξενούσε τις εκθεσιακές ενότητες: «Χριστιανική Χαλκιδική», «Η Ουρανούπολη του 20ου αιώνα. Το ζεύγος Loch» στους χώρους του Μπαρμπακά, ενώ στους χώρους του πύργου λειτούργησε και έκθεση «Το έργο του ΥΠΠΟ στην περιοχή».
Σήμερα ο Πύργος υπολειτουργεί με δύο άτομα προσωπικό, έναν πρωινό φύλακα και έναν νυχτοφύλακα. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην αντικειμενική αδυναμία να παραμένει ανοιχτό το μνημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin