Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Πώς να περιποιείστε τα πέλματά σας

 

Mε το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, πιθανόν θα ετοιμάζετε σανδάλια και σαγιονάρες. Η σωστή φροντίδα των ποδιών είναι πολύ σημαντική για όλους τους πάσχοντες από διαβήτη. Αλλά πριν φορέσετε σαγιονάρες δείτε την κατάλληλη φροντίδα.
Σχετικά με τα πέλματα
Η νευροπάθεια, μια από τις μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη, σημαίνει βλάβη στα νεύρα. Υπάρχουν αρκετοί τύποι νευροπάθειας. Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει απώλεια αίσθησης, κάψιμο ή μούδιασμα ποδιών. Αναλογιστείτε το εξής: Αν πατήσετε ένα καρφί και δεν έχετε αίσθηση του ποδιού σας μπορεί ενδεχομένως να μην το προσέξετε μέχρι να εμφανίσετε μόλυνση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό δαχτύλου ή πέλματος. Ο καλύτερος τρόπος να εμποδίσετε μια νευροπάθεια είναι να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης.

Να επιθεωρείτε καθημερινά τα πόδια σας
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τα κοιτάτε προσεκτικά. Από πάνω, τις πλευρές, στο κάτω μέρος και ανάμεσα στα δάχτυλα. Να προσέχετε για τυχόν κάλους, φουσκάλες, αμυχές ή σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα ή οίδημα. Να επισκεφτείτε γιατρό ή ποδίατρο αν ανησυχείτε για τα πέλματά σας.
Διατηρήστε τα πέλματα καθαρά και ενυδατωμένα
Να πλένετε και να στεγνώνετε καλά τα πέλματά σας καθημερινά. Να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού όταν κάνετε μπάνιο για να αποφύγετε εγκαύματα. Επίσης σημαντικό είναι να αποφεύγετε την ξηροδερμία ώστε να εμποδίζετε κάλους και ρωγμές στο δέρμα. Να χρησιμοποιείτε λοσιόν στην κορυφή και άκρη του πέλματος αλλά όχι ανάμεσα στα δάχτυλα όπου το υγρό περιβάλλον μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη μυκήτων.
Να φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά
Ξέρετε ότι ένα παπούτσι έχει καλή εφαρμογή όταν υπάρχει στήριξη και μοιάζει άνετο. Οι γυναίκες θα πρέπει να ξανασκεφτούν τα ψηλοτάκουνα.
Να κόβετε τα νύχια σε ευθεία γραμμή
Αν τα νύχια των ποδιών κόβονται με γωνία, θα μπορούσατε να οδηγηθείτε σε νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα.
Μην περπατάτε ξυπόλητοι
Ακόμα και στην παραλία, την πισίνα ή το σπίτι σας, πάντα να φοράτε κάποιου είδους υποδήματα όταν περπατάτε. Κλειστά στα δάχτυλα παπούτσια με σκληρή προστατευτική σόλα είναι τα καλύτερα. Αν κάνετε ηλιοθεραπεία μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό στην πατούσα σας.
Αν έχετε ερωτήσεις να ρωτάτε πάντα τον γιατρό σας. Κάντε την καλή φροντίδα του πέλματος καθημερινή συνήθεια για ένα υγιές πόδι.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin