Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Συμφωνία για δάνειο 60 δισ. ευρώ


Στη χορήγηση νέου δανείου, ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ, για τα έτη 2012 και 2013 φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. 

Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι, όπως και οι πολιτικές επιλογές ξένων κυβερνήσεων, οργανισμών και αγορών. Τα νούμερα και οι εναλλακτικές, που δεν φαίνεται να υπάρχουν, μπήκαν χθες επί τάπητος στη σύσκεψη του Γ. Παπανδρέου με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Λ. Παπαδήμο. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε, καταρχάς, τις δηλώσεις Τρισέ πως η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου, πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. Από εκεί και πέρα:
  • Το 2012 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το Μνημόνιο ακόμη 12 δισ. ευρώ.
  • Τα έτη 2012 και 2013 λήγουν ομόλογα περίπου 60 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 35 είναι περίπου οι τόκοι.
  • Οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν περίπου 60 δισ. ευρώ.
Γίνεται έτσι αντιληπτό, αν συνυπολογιστούν και τα νέα ελλείμματα, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα ποσό από 30 έως 40 δισ. ευρώ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχουν εστιαστεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που ζητά Μεσοπρόθεσμο πέραν των 22 δισ. άμεσα μέτρα πάνω από 6 δισ. και είναι ανένδοτη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.
Με αυτή τη γνώση, σύμφωνα με τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Λ. Παπαδήμο. Όχι απλά για να βάλουν μαζί τις τελευταίες πινελιές στο μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά για να συζητήσουν και την επόμενη μέρα. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τελειώσουν γιατί δεν γίνεται αλλιώς, το πρόγραμμα θα εγκριθεί έστω και με απώλειες ενός ή δύο βουλευτών (σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου), θα πάρουμε την 5η δόση και ίσως κάτι παραπάνω στη σύνοδο του Ιουνίου (σ.σ. επιμήκυνση, νέο δάνειο κ.λπ.) η ουσία όμως είναι τι θα κάνουμε μόλις μείνουμε μόνοι με τη δανειακή σύμβαση.
Όταν, πλην του απροόπτου των εκλογών, η Ελλάδα θα κληθεί να υλοποιήσει τα όσα θα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της. Πέρα από τη μετρολογία και τις επιμέρους ρυθμίσεις η τρόικα ζητά μικρότερους μισθούς στο Δημόσιο, περισσότερες ώρες εργασίας, σύνταξη στα 65 για όλους, κόψιμο των επικουρικών συντάξεων όπου δεν υπάρχουν λεφτά και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις σε όλα τα δίκτυα: μεταφορών, ενέργειας, υδάτων κ.ο.κ.

Διάγγελμα 

Σήμερα, ο Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Αργολίδα και συγκεκριμένα το Ναύπλιο. Ο πρωθυπουργός θέλει να πάρει επάνω του την όλη υπόθεση, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε επιφυλακτικός με τον όρο διάγγελμα, σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης.
«Διάγγελμα είναι ένας όρος που δεν μας καλύπτει, υπό την έννοια ότι εμπεριέχει μία 'δραματικότητα', η οποία δεν ταιριάζει στη στιγμή» δήλωσε στη χθεσινή πολιτική ενημέρωση ο Γ. Πεταλωτής. Διευκρίνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τετ α τετ του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εφυγαν οι επικεφαλής

Mε το τεχνικό κλιμάκιο να παραμένει στην Aθήνα, χθες αναχώρησε για την Πορτογαλία ο επικεφαλής του ΔNT στην τρόικα Π. Tόμσεν, ενώ για τις Bρυξέλλες αναχώρησε και ο εκπρόσωπος της Kομισιόν στην τρόικα M. Mορς.
Oι αξιωματούχοι αναμένεται, πάντως, να επιστρέψουν πάλι στην Eλλάδα έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να κλειδώσει, εκτός απροόπτου, το τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου.

Λιγότεροι στο Δημόσιο

Kατά 82.400 άτομα, ή 10%, μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα, ενώ η μείωση στους συμβασιούχους ήταν 38% ή 29.500 άτομα. Tα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε ειδικό newsletter που εξέδωσε χθες το υπουργείο Oικονομικών.

  Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin